Svensk studie: Her er 3 tiltag som kan forebygge halebid

Det er muligt at mindske forekomsten af halebid hos slagtegrise markant ved brug af den rigtige lyskilde og tilstrækkeligt med lys, tilskud i foderet som vitaminer og aminosyre samt god adgang til rodemateriale. Det konkluderer et svensk studie.

I et studie har svenske forskere undersøgt, hvordan det er muligt at mindske forekomsten af halebid hos slagtegrise, som ikke er halekuperede.

Forskerne undersøgte i et forsøg, hvilken effekt lys, foder samt adgang til rodemateriale havde på halebid.

I forsøget deltog en full-line besætning med høj sundhedsstatus, 230 søer og fravænning efter 32 dage i gennemsnit. Forekomsten og graden af halebid blev målt ved slagt.

I forsøget, hvor årstider blev simuleret med kunstigt lys, var der signifikant større forekomst af halebid i vintermåneder end i sommermåneder, hvilket indikerer at mængden af lys i løbet af dagen har indflydelse på halebid, fortæller netmediet PigProgress.

Studiet viste også, at typen af lys har stor indflydelse. Lys fra lamper blinker grundet vekselstrøm, men det kan mennesker ikke se, idet dette sker med høj hastighed.

Grise er mere følsomme overfor disse blink. Derfor var der også en signifikant forskel mellem grise, der havde haft lamper i stalden, henholdsvis uden blink og med blink. Der var således større forekomst af halebid hos grise, der havde stået i lys der blinker.

Forskerne undersøgte også effekten af lysets bølgelængde. Her viste det sig, at lys med en bølgelængde på 446 til 477 nm, også kendt som blåt lys, påvirker grisenes melatonin-produktion, hvilket kan give søvnløshed hos grisene. Denne faktor bør studeres nærmere, anfører forskerne.

Grise er nysgerrige og har naturligt et stort behov for at undersøge og fouragere ved at rode i jorden.

Studiet viste, at tilstrækkeligt med tilgængeligt rodemateriale i form af ensileret hø tildelt i mindre mængder i intervaller mindskede forekomsten af halebid.

Her bør grisene tildeles ca. 400 gram pr. gris pr. dag, idet denne mængde tilfredsstiller grisene og samtidig ikke vil tilstoppe gyllekanaler, lyder anbefalingen.

Generelt fandt forskerne frem til at optimeret foder med tilpas mængder aminosyre, mineraler, vitaminer og fibre mindsker uønsket adfærd.

Løsningerne til at mindske halebid komplimenterer ofte hinanden, idet halebid er et multifaktorielt problem baseret på generel mistrivsel hos grisene, bemærkes det i studiet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle