Svineproducenter har udsigt til billigt foder

2019 tegner til at blive et billigt foderår som følge af bl.a. billig soja. Køberne har god tid med at købe, mener analytiker.

Ikke nok med at 2019 ser ud til at blive et rigtig fornuftigt år for landets svineproducenter med høje noteringer for både smågrise og slagtesvin - men der er også opmuntrende nyt på vej for de producenter, der skal købe foder ind.

Det var meldingen fra AgroMarkets chefanalytiker, John Jensen, da han midt på ugen var indlægsholder ved et fælles LandboNord-SvineXperten-fodermøde, som blev holdt hos førstnævnte i Brønderslev med rundt regnet 60 deltagere.

John Jensen har sammenlignet korn og soja til færdigfoder midt i ugen med priser for præcis et år siden, og der er en solid besparelse at hente som følge af forventninger til god høst rundt om i verden og kraftigt fald i sojapriserne.

Kornet er med 110-113 kr. cirka fire kr. dyrere end 2018-priserne, men sojaen er med priser omkring 250-253 kr. cirka 75 kr. lavere end året før. Samlet set giver det en betydelig besparelse på 8,65 kr. pr. hkg foder.

»Vi ligger og svinger på en forskel på 9 til 11 kr. Men rundt regnet en ti’er billigere end sidste år, det er der, vi skal ligge«, fastslog John Jensen.

Han gennemgik også en række priser for høst 2019 og sammenlignede med høst 2018 - herunder godt slagtesvinefoder, der i år vil koste 1,56 kr. pr. foderenhed mod 1,66 kr. pr. foderenhed. For alle typer af foder er der indhentet tilbud på foder, der er lavere end i 2018.

»Men for dælen skal vi så ikke købe foder nu. Kan I ikke se, hvor billigt det er?« spurgte John Jensen og gav selv svaret:

»Ah, det er, fordi I ikke kan huske så langt tilbage. Hvis vi bare tager 2017, så var foderet billigere dengang. Men når Trump ikke kan få solgt sit soja, og der er så meget soja, at vi kommer til at vælte i det, og investorerne stadig sælger ud, så lad os da lige vente en uge mere, inden man panikker og går ud og køber noget foder. I har god tid«.

Og den gode tid opfordrede han de fremmødte svineproducenter til at bruge på at udarbejde et godt udbudsmateriale - herunder forhold som næringsstofkrav og råvarekrav, mængde, leveringsstider og korn i bytte.

Men der skal heller ikke gå for lang tid, før kornet skal indkøbes, lød advarslen fra John Jensen:

»Lad nu være med sige, at vi skal vente til september eller november med at handle foder, for hvor mange gange har vi ikke set vejret skifte, noget politik eller noget andet er kommet i vejen. Lad os glæde os over det her. Få lavet udbudsmaterialet og vær klar til at slå til, så vi kan købe til disse her ikke-skræmmende, men heller ikke helt optimale priser«.

Faktaboks

Faldende råvarepriser:

  • Udsigt til god høst og Kinas mindre produktion af svin, der mindsker behovet for soja, er nogle af årsagerne til, at der er udsigt til lavere foderpriser i år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle