Lærer skiftede spor - producerer slagtegrise på lejet ejendom

En ekstern investor gjorde det muligt for Anne Kristine van der Horst at leje sig ind på en gård og starte økologisk slagtesvineproduktion. Hun drømmer om en bedre notering og om at overtage gården.

Efter en række år som underviser på en landbrugsskole tog 36-årige Anne Kristine van der Horst for et par år siden en beslutning om at forfølge drømmen om at blive selvstændig landmand med økologisk svineproduktion.

Med erfaring fra konventionel svineproduktion og et halvt år som driftsleder på en økologisk svinebedrift tog hun springet 1. januar 2018.

Dog var en investor en nødvendighed, for at drømmen kunne gå i opfyldelse.

»Jeg havde en almindelig løn som underviser og ikke en stor egenkapital. Derfor kunne det kun lade sig gøre, da en investor købte ejendommen for at leje den ud til mig«, fortæller Anne Kristine van der Horst, der fra starten købte besætningen forholdsvis dyrt, da noteringerne efterfølgende faldt frem mod slagtning.

Det mønster har gentaget sig i store del af den periode, hun har været selvstændig. Men hun er glad for, at hun tog springet.

»Det skulle være her ved Lintrup, hvis jeg skulle være selvstændig, fordi det er her, vores børn går i skole. Men med skiftet ville jeg også kunne opnå en stor frihedsgrad og planlægge min egen hverdag. Gør jeg en ekstra indsats, gør jeg det for min egen skyld«, ræsonnerer hun.

Producerer 2.800 grise årligt

Hendes mand hjælper til hver tirsdag med udvejning, og når der skal muges ud ved grisene. Ellers klarer Anne Kristine van der Horst pasningen af de årligt 2.800 grise selv.

Ejendommen, hun har lejet sig ind i, er af noget ældre dato og kræver en reparation i ny og næ.

De nedslidte rammer vil hun gerne over tid ændre på.

»Tilbage i 2016 var vi til møde hos Friland, der efterlyste nye andelshavere. Vi blev nærmest lovet, at priserne på økologisk svinekød ikke ville falde, og det var med til at få mig i gang. Min tid som selvstændig har været turbulent, og jeg skulle lige bruge noget tid på at kende min bedrift for at få den til at fungere«, siger Anne Kristine van der Horst med et smil.

Hun drømmer også om, at tiderne bliver bedre og dermed kan muliggøre en ny stald eller en udvidelse med et sohold.

»Vi er ret låst af noteringen, men får vi en bedre økonomi, vil det på den lange bane åbne op for andre muligheder som fx en ansat og nye tiltag, der optimerer bedriften. Jeg har lavet en lille skilling i 2019, og det giver mig mod på tingene. Stiger noteringen bare én kr., bliver drømmene måske en realitet«, siger hun.

Unge landmænd vil gerne økologi

Der skal en høj og mere stabil svinenotering til, før der kan ske et nødvendigt generationsskifte blandt udendørs svineproduktioner.

Faktisk står der en gruppe yngre landmænd med en god portion erfaring fra typisk driftslederstillinger, som tripper for at tage næste karriereskridt.

Det fortæller Birgitte Mikkelsen, svinerådgiver hos Svine-Rådgivningen, der er i dialog med de yngre landmænd, som gerne vil være selvstændige, og samtidig kommer hun rundt i en række frilandsbesætninger og yder rådgivning.

»Vi sætter vores lid til, at afsætningen af frilandsproduktionen kan komme i vejret ved øget salg til bl.a. USA, som er startet«, forklarer Birgitte Mikkelsen og fortsætter:

»Der er en forholdsvis stor andel ældre producenter blandt frilandsbesætningerne, som ogsø overvejer, hvordan de vil gennemføre et generationsskifte på deres ejendomme«.

Hun peger på en løsning med en investor, som den Anne Kristine van der Horst har anvendt, som en mulig vej til at få generationsskiftet hos frilandsbesætningerne.

Som tiderne er nu med en lav notering, der gør ondt hos mange, er det svært at se en indgang i branchen for de yngre landmænd, der gerne vil være selvstændige.

»Når priserne er lave, som de har været i en lang periode, bliver bankerne tilbageholdende, men en investormodel kan være en mulighed«, siger hun.

Faktaboks

4 facts om temadag 
om økologi:

  1. Temadag: Udendørs svineproduktion er også i fokus, når SvineRådgivningen og Seges Økologi Innovation afholder deres årlige temadag 25. februar hos Sagro i Billund.
  2. Program I: En lang række indlægsholdere fylder dagen, der indledes med Jens Munk Ebbesen, direktør i L&F, som giver indblik i afrikansk svinepest i relation til udendørs svineproduktion.
  3. Program II: To driftsledere fortæller på temadagen om deres hverdag som ansatte. De runder emner som motivation, udvikling og fremtiden.
  4. Program III: Tre indlægsholdere tropper op for at forholde sig til 
emnet ’Fra lokal til global afsætning’, 
og det højaktuelle emne ’Er fremtiden vegan?’ kommer også under lup. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle