Løsninger søges: Der dør for mange køer og kalve i danske stalde

Ugen På Spidsen: Der dør stadig for mange køer i de danske stalde, og kurven er ikke nedadgående. Det skal vi i sektoren sætte større fokus på, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Længe leve koen!

Sådan lyder det mundrette slogan for dyrlægekæden LVK’s nye kampagne. Kampagnen skal med ny vidensdeling mellem besætningerne forsøge at sætte nyt fokus og indgyde til ny arbejdsomhed i forhold at knække en kedelig udvikling i kvægbruget: Der dør for mange og stadig flere køer.

Det har i flere år været en del af kvægbrugets strategi, at dødeligheden blandt kalve og køer skal ned. Ser man på L&F, Kvægs strategi for 2020 er målene 3,5 pct. døde køer og 5,5 pct. døde kalve.

Med aktuelt 7,6 pct. døde kalve og 5,4 pct. døde køer er vi ikke i nærheden af at nå målene i år.

Man kan altid diskutere, om målene er realistiske at opnå. Men det er stærkt bekymrende, at både ko- og kalvedødelighed har været stigende, og dermed kommer vi endnu længere væk fra målsætningerne.

Hvad skal der til?

Der findes i dag besætninger med en dødelighed på 0-1 pct. Der er værd at stræbe efter, men næppe opnåeligt for alle. For vi kommer ikke udenom, at der sker uheld og pludselige dødsfald. Men der er stadig flere procenter at jagte.

Som branche bliver vi nødt til at spørge os selv om, hvad der skal til for at vende den trælse udvikling?

De økonomiske argumenter for at opnå bedre overlevelse er fremhævet igen og igen: Sunde køer og kalve kræver færre omkostninger og giver større arbejdsglæde. Og kan koen eller kalven sælges til levebrug eller slagtning er den langt mere værd, end hvis modtageren hedder Daka.

Også overfor omverdenen er det vigtigt, at vi arbejder med problemstillingen. Husdyrproduktionen får næppe mindre mediemæssig bevågenhed fremover, og derfor skal vi være på forkant med problemstillingen og arbejde på løsninger.

Men hvad skal der egentlig til for at vende den negative spiral? Hvordan får vi øget overlevelsen blandt danske kalve og køer?

Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.