Malkerobotter vinder mere og mere frem i Norden - Danmark er dog en undtagelse

I Norge og på Island skønnes mere end 60 procent af mælken at komme fra besætninger med malkerobotter.

Ser man bort fra de danske mælkeproducenter, er der bred enighed i Norden om, at køerne skal malkes med malkerobotter.

En ny opgørelse udarbejdet af NMSMt, som er en nordisk sammenslutning af aktører, der arbejder for bedre mælkekvalitet, viser, at malkerobotterne er på fremmarch i de nordiske lande.

Målt på andelen af mælk, som leveres fra besætninger med automatisk malkning, er Norge og Island helt i front. Her estimeres mere end 60 procent af mælken at komme fra besætninger med AMS. I Finland vurderes 46 procent af mælken at komme fra AMS-besætninger, i Sverige 43 procent og i Danmark vurderes 25 procent af mælken at komme fra AMS-besætninger.

Data er indsamlet i 2020 og i de fem nordiske lande blev der i alt indvejet 12,3 milliarder kg mælk, hvoraf knap 38 procent kom fra besætninger med AMS.

fortsat vækst

De første data om robotmalkning i Norden blev indsamlet i 1996 og indtil 2008 var der en jævn vækst i antallet af mælkebedrifter med AMS i de fem nordiske lande. Herefter stagnerede det for Danmarks vedkommende og de seneste år har budt på at faldende antal danske bedrifter med AMS.

I Norge er trenden modsat - her øges andelen af bedrifter med AMS hele tiden. Ved indgangen til 2021 var der således næsten 2.500 bedrifter med AMS i Norge. Det tilsvarende tal for Danmark var 654.

I NMSMt er der repræsentanter fra Valio Ltd, Seges, Växa Sverige, Audhumla og Tine.

Faktaboks

AMS bedrifterne i Norden pr. 31. december 2020:

  • Danmark: 654 bedrifter med AMS. 3,3 bokse pr. bedrift i gennemsnit. Produktion i alt pr. bedrift med AMS: 2,16 mio. kg mælk.
  • Finland: 1.277 bedrifter med AMS. 1,6 bokse pr. bedrift i gennemsnit. Produktion i alt pr. bedrift med AMS: 858 tons mælk.
  • Island: 224 bedrifter med AMS. 1,3 bokse pr. bedrift i gennemsnit. Produktion i alt pr. bedrift med AMS: 406 tons mælk.
  • Norge: 2.453 bedrifter med AMS. 1,0 bokse pr. bedrift i gennemsnit. Produktion i alt pr. bedrift med AMS: 346 tons mælk.
  • Sverige: 1.189 bedrifter med AMS. 1,9 bokse pr. bedrift i gennemsnit. Produktion i alt pr. bedrift med AMS: 1,02 mio. kg mælk.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.