Landmandssøn følger med i høsten: Det ligger dybt i os alle sammen

Kristian Østergaard og familien er sjette generation på slægtsgården, men i modsætning til tidligere generationer, så dyrker Kristian Østergaard ikke selv jorden. Sammen med resten af familien følger han stadig med i, hvad der sker i marken.

Kristian Østergaard og hans kone har samlet deres to børn sammen i en trækvogn og kørt dem ud for at se mejetærskeren der er i fuldt gang med, at høste det sidste vårbyg.

Sammen med sin hustru og to børn bor Kristian Østergaard på sin families slægtsgård, ved Lindet nær Thyregod. Der hører 35 hektar til bedriften, hvor fem af dem bliver brugt til afgræsning og skov. De resterende 30 hektar forpagter Kristian Østergaard ud, men markerne ligger klos op ad stuehuset, så familien, inklusiv to landbrugsnysgerrige børn, har rig mulighed for at følge med i arbejdsgangen på marken. 

- Vi bor jo her på landbrugsejendommen, hvor markerne så ligger omkring vores stuehus. Så hver gang der kommer en traktor eller mejetærsker, så skynder børnene sig ud for at kigge. Det var lige inden sengetid, så vi kunne lige nå ned og se, at de kørte, fortæller Kristian Østergaard om billedet, som han sendte ind til LandbrugsAvisens Skyd Høsten konkurrence. 

Dejligt med liv på marken

Sammen med sin hustru har Kristian Østergaard to børn på fire og seks år. Den ældste af de to, sønnen Mads, har allerede sagt, at han skal være landmand når han bliver stor. Men begge børn er meget optagede af, hvad der sker på marken, og hvis en traktor eller mejetærsker kører forbi sent om aftenen, så er de umulige at få i seng, fortæller Kristian Østergaard. Han er også selv glad for, at der sker noget i marken. 

- Det er dejligt, at der er lidt liv på markerne. Det ligger dybt i os alle sammen.

landbrug i blodet

Kristian Østergaard bor på samme bedrift, som hans farfar blev født på og drev det meste af sit liv. Kristian Østergaards egen far har også været landmand, men er for nyligt gået på pension. 

- Min far han er også landmand, og har selv dyrket jorden her også. Han kommer også og ser med. Han er lige stoppet med selv at have landbrug, men ellers har han dyrket landbrug alle sine dage, fortæller Kristian Østergaard.

ingen rekordhøst 

Kristian Østergaard selv har også bedrevet markarbejde, men beskæftiger sig i dag med vindmøller, hvor han arbejder for Siemens. Derfor har han ikke helt styr på, hvordan årets høst er gået. Men det har da ikke set rosenrødt ud, fortæller han. 

- Der har været mange grønskud i kornet, og når det står for længe og får både vand og blæst, så begynder der at knække nogle akser af. Så jeg tror da, at de var glade for at få det høstet. Selvom der stadig er nogle der stadig kører og høster korn, siger Kristian Østergaard og tilføjer, at han ikke tror, at der er blevet høstet med højt udbytte. 

- Jeg har ikke fået hørt ham (landmanden, red.) om, hvad udbyttet var på, men jeg tror, at det har været omkring middel. Det har ikke været højt udbytte, det har det i hvert fald ikke været ret mange steder.
 

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord

Skyd Høsten 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle