Landsretten fik kursus i gødning

Mens landmænd spiste pølser og fik politisk peptalk foran retsbygningen i Viborg, tog Landsretten hul på sagen om gødningsreglerne.

»Det er gået fantastisk godt. Kammeradvokaten har ikke kunnet tilbagevise et eneste af vores beviser. Det tegner godt.«

Det var en opstemt formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, der tirsdag eftermiddag gjorde status efter den første retsdag ved Landsretten om de danske gødningsreglers lovlighed i forhold til EU-lovgivningen.

Ifølge formanden er der ingen tvivl om, at hvis jura og retfærdighed har noget at gøre med hinanden, så vinder landbruget sagen med en dom, som vil få opsættende virkning og dermed give landmænd lov til at gødske op til afgrødernes behov.

»Vi kan nå at proteingødske hveden allerede i år. Den er jo helt hvid af mangel på kvælstof efter al den regn og den udpining af jorden, som er foregået over en årrække, sagde han med det håb, at sagen også vil få konsekvenser for, hvordan politikerne i fremtiden lovgiver i forhold til landbruget.

»Over alle love bør der stå: Denne lov er juridisk og faglig korrekt. For det er jo sagen om gødningslovene - de er ikke fagligt og juridisk i orden.«

Over 18,12 pct. under behov

Mens de sidste pølser blev spist foran retsbygningen, og de op mod 100 traktorer og andre køretøjer i støttedemonstrationen så småt vendte snuderne hjemad, blev chefkonsulent Carl Aage Pedersen, Seges Planter & Miljø, bedt om at sætte sig i vidneskranken for at redegøre for kvælstofnormernes tilblivelse tilbage i 90erne, og hvilken effekt de siden har haft på udbytterne og proteinindholdet i danske kornafgrøder.

Han kunne således bekræfte, at udbyttet af protein i en typisk dansk hvedemark kan udgøre cirka 57 procent af en tilsvarende tysk mark på grund af både lavere udbytte og proteinindhold i dansk hvede.

Carl Aage Pedersen redegjorde for, hvordan kvælstofnormerne som konsekvens af VMP2 sidst i 90erne var fastsat til at ligge 10 procent under afgrødernes optimale behov og, at denne procent siden er vokset til den nuværende reduktion på 18,12 procent under optimum - bl.a. fordi den samlede kvæltofmængde på landsplan ligger fast.

I beregningen indgår dog kun tabet i kerneudbytte, mens det lavere proteinindhold ikke er indregnet. Hvis det sker, vil reduktionen være betydelig højere end de 18,12 pct. - snarere 22-23 pct., vurderede chefkonsulenten. Han har udført beregninger fra praksis, der viser, at underskuddet kan være helt op til 30 pct. i kraft af, at reduktionen over tid forringer jordens potentiale til at forsyne afgrøden.

I strid med EU-regler?

Senere på ugen vil Kammeradvokat Britta Moll Bown bl.a. indkalde seniorforsker Brian Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut som vidne for at redegøre for de beregninger, som ligger bag kvælstofnormerne og normernes økonomiske konsekvenser.

Endelig kommer det meget afgørende spørgsmål om, hvorvidt de danske regler strider mod EU-lovgivningen.

Faktaboks

Retssag om gødning

  • Bæredygtigt Landbrug har rejst sag mod staten.
  • Påstanden er, at gødningsreglerne er i strid med EU’s regler for lige vilkår.
  • Retssagen forgår i denne uge ved Vestre Landsret.
  • En dom ventes i løbet af de kommende uger.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle