18-årige Mads kører korn fra: Vi har høstet brødhvede mellem bygerne
Saltofte Gods på Vestsjælland er i fuld sving med høsten af brødhvede. Udbyttet ser ud til at blive middel, fortæller landbrugselev Mads Henriksen, der kører korn fra.

"Jeg håber, jeg får lov til at køre mejetærskeren næste år."

Sådan lyder det håbefuldt fra Mads Henriksen på 18 år, som er landbrugselev på planteavlsbedriften Saltofte Gods ved Svebølle på Vestsjælland.

Han begyndte sin elevtid på godset for to måneder siden, og her i høst er der for alvor kommet fuld knald på.

For Mads Henriksen er opgaven at køre korn fra med en John Deere 8530 forspændt en Western 24 ton  kornvogn, mens chefen kører fra med en John Deere 8730.

Høsten sker med en Claas Lexion 780, som er udstyret med et Geringhoff flexskærebord.

"Skærebordet kan give sig fem grader til hver side, så det følger marken præcist, og så er der luft på", forklarer Mads Henriksen.

Udbyttet i brødhveden ser ud til at blive som i et gennemsnitligt år.

Høstet over mange dage

Godset begyndte høsten af 120 hektar brødhvede af sorten Zyatt fredag i sidste uge. I dagene efter har Claas-tærskeren spist sig videre i hveden  - ind imellem afbrudt af regnbyger og høst af vinterraps. 

I går onsdag blev der høstet i hvede igen fra kl. 15 eftermiddag, efter at vandprocenten var kommet ned på 14 efter godt med blæst oven på lidt regnvejr. Torsdag morgen var der høstet ca. 85 hektar, og hvedehøsten kører igen løs i dag. 

Udbyttet varierer lidt på de kuperede marker og ligger i snit i omegnen af et normaludbytte på 100-110 hkg pr. hektar. Proteinindholdet er endnu ikke målt.

"Hveden står på blandet jord i kuperet terræn. Vi har haft et nogenlunde forår, først med tørke, men så kom der heldigvis vand", fortæller landbrugseleven.

Mads Henriksen skal i alt tilbringe 19 måneder som elev på Saltofte Gods. Derefter skal han tilbage til skolen, Høng Landbrugsskole, i fem måneder, hvorefter han efter endt eksamen kan kalde sig faglært landmand med speciale i planteavl. 

Saltofte Gods omfatter et markbrug på 750 hektar. I år byder markplanen på vinterhvede (brød og foder), brødrug, sukkerroer, vinterraps, vårbyg og sukkerroer.

Mads Henriksen kører korn fra i går onsdag aften med John Deere forspændt en Western kornvogn.

Med de indsendte fotos deltager Mads Henriksen i konkurrencen "Skyd Høsten Bedst"

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

●Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

●Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.

●Ugevindere trækkes fra uge 28.

●Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.

●Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

●Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.

●Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.