Brændt Claas snuppede nemt 40 hektar alm. rajgræs - tør vare og ingen bundgræs

For omkring otte dage siden fik Kristoffer Linderoth skårlagt de 40 hektar almindelig rajgræs med et udbytte på cirka 1.450 kg råvare. Sidste år gik der ild i den ene mejetærsker, så i år er han ekstra opmærksom på ilden.

Sammen med sin 10 år ældre kammerat har 29-årige Kristoffer Linderoth indtil videre høstet cirka 40 hektar alm. rajgræs på Hestehavegaard I/S ved Borup på Sjælland. 

For cirka otte dage siden fik de skårlagt marken, der kører andet høstår.

"Vi har et udbytte på omkring 1.450 kg råvare. Vi synes, det er rigtig pænt for en anden års mark, fordi der normalt er en masse bundgræs.

Men sidste år fik spildfrøene lov til at blive liggende på marken uden at spire, fordi det var så tørt, så vi har netop undgået spildfrøplanter," fortæller Kristoffer Linderoth.

forberedt på ild og røg

Sidste år gik der ild i deres ene mejetærsker, en Claas Lexion 670 på dengang tredje sæson. Ilden blev stoppet, inden det for alvor fik fat i både maskine og marken. Dog tager de to kammerater ikke nogen chancer i år.

"Vi er meget opmærksomme på ilden i år. Vi har pulverslukkere på begge mejetærskere og på vores traktorer, så vi er forberedte. Vi er nok mere opmærksomme end normalt.

Den ene pulverslukker blev automatisk aktiveret sidste år, hvorefter en sirene gik i gang, og så var der pulver over det hele. Mejetærskeren blev reddet, og dagen efter var vi kørende på marken igen," fortæller Kristoffer Linderoth. 

Årets vejr har svinget mere mellem regn, sol og skiftende temperaturer. Det har Kristoffer Linderoth lært noget af.

"Den seneste uge, hvor vi har skulle høste en del hektar, er vi blevet bekræftet i, at vi bare skal køre, når solen skinner. Vejret er omskifteligt, og det er bedre at kigge ud af vinduet end at stole på vejrudsigten," siger han.

Fra gymnastik til landbrug

De to kammerater kender hinanden fra springgymnastik, hvor de igennem en rejse til USA i 2008 lærte hinanden at kende. I 2016 stiftede de Hestehavegaard I/S, og gymnastikken er siden hen blevet lagt på hylden.

"Men jeg tror da, vi kan lidt endnu," siger Kristoffer Linderoth med et efterfølgende grin.

Årets høst af rajgræs går til det hollandske frøvirksomhed Vandinter Semo BV. Ifølge Kristoffer Linderoth er de glade for samarbejdet, der kører på tredje år. Med en vandprocent på 12-13 procent betyder det, at afgrøden blot skal tørres ganske lidt. 

"Vi skal gerne under 12 procent, så er vi "homesafe". Det er en yderst fin vandprocent at tærske i, så vi kan ikke klage. Rajgræsset er allerede tørt, fordi der ikke er kommet meget fugt fra Vorherre de sidste fire ugers tid. I løbet af oktober måned skal det læsses på nogle lastbiler, der kører det til Holland," siger han.

Det hele ser godt ud

Rajgræsset bliver dyrket i jordtypen JB-6-7. På de i alt 850 hektar planteavl dyrker de også rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat, hvede, byg og raps.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Det hele ser lovende ud. Vi håber på, at om cirka 14 dage kan vi gå i gang med vårbyggen og bagefter raps, men vi manger lidt vand inden," fortæller han.

Med de indsendte fotos vinder Kristoffer Linderoth "Skyd Høsten Først" for kategorien almindelig rajgræs. Han indkasserer dermed et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

 

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.