Gods på Sjælland er først med høst af 52 hektar brødrug

Der er høstet 52 hektar brødrug på Grønnessegaard Gods. Udbyttet ser "ret godt ud" ifølge godsejer Ditlev Hasselbalch, der høster lidt for tidligt for at undgå lejesæd.

Op til 5,5 ton råvare pr. hektar viste udbyttemålerne, da Ditlev Hasselbalch tog det første indhug af økologisk brødrug på Grønnessegaard Gods ved Halsnæs.

Med hjælp fra to mejetærskere af modellerne New Holland CR 9090 på sjette sæson, er de første 52 hektar ud af 200 allerede høstet.

Da rugen er økologisk, bliver der hverken sprøjtet med glyphosat eller vækstreguleret. Det giver risiko for lejesæd og et mindre udbytte, men godsejer Ditlev Hasselbalch er godt tilfreds. Han fortæller, at der ikke har været nogen udfordringer i høstarbejdet. Han kender ikke til faldtallet endnu.

"Det er klart, at vi høster et lavere udbytte, men det kan vi kalkulere med, og udbyttet skal gerne afspejle sig i prisen. Jeg synes, udbyttet er ret godt, når det er økologisk og dyrket på sandjord", siger han.

Kvalitetskorn er sjovest

Kernerne ser ifølge godsejeren også fine ud med en god vægt. Sidste år dyrkede de raps på marken, der har jordtypen JB 3-4.

Ditlev Hasselbalch er lige nu fjerde generation på godset. Udover brødrug har godset i alt 1.000 hektar med blandt andet hvede, spinat, raps, byg og tomater.

"Det er sjovere at lave kvalitetskorn end foderkorn, for vi skal være mere omhyggelige og overholde nogle parametre, så man kan bruge det til brød. Vores forbrugere er også meget opmærksomme på, om vi sprøjter eller ej, hvis det ikke er nødvendigt", siger han.

Vil høste 148 ha inden regn

Afgrøden har en vandprocent fra 16 til 19 procent. Ditlev Hasselbalch vil hellere høste det færdigt frem til på søndag, selvom afgrøden stadig er lidt våd.

"Brødrugen er ikke helt tør, men det er for at være sikker på, at vi kan nå det inden regnen, så vi undgår lejesæd. Vi slipper nok ikke for at tørre det, hvilket er en omkostning, men det betyder ikke noget for kvaliteten", siger han.

Når brødrugen er tørret, skal det igennem godsets nye mølleri, der blev færdigt i går, torsdag. Siden har den kørt testkørsel med brødhvede fra sidste år.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Det gik hammergodt, så det er jeg meget spændt på. Bagefter skal vi prøve at bage noget af brødet på gården. Vi har også tænkt os at male for andre, der gerne vil have deres mel forarbejdet", siger han.

Ditlev Hasselbalch er den første til at sende fotos ind til Skyd Høsten Først i kategorien "rug" og vinder et gavekort til Restaurant Flammen.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug og spinat til frø.

Mangler høst: Triticale, havre, og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.