Morgenposten: Samson måtte stille med cool cash
Maskinernes faste overblik mandag morgen zoomer bl.a. ind på starten for Samson store opkøb i fransk maskinfabrik, stor dansk VM-weekend og en Claas på 925 hk.

God mandag morgen,

Efter en weekend hvor flere af os både blev begavet med sydlandsk sommer og tunge byger begynder høst-fokus så småt at skifte over på at få sat spiren til næste års høst.

Også i maskinbranchen.

I dagens overskrift runder jeg Samson og deres gyllevognsproduktion, der efter deres opkøb i Frankrig er blandt de absolut største i Europa. Starten omkring nytår har krævet muller og hårdt arbejde. Du får en status lige om lidt – ligesom vi også skal runde weekendens fantastiske danske indsats ved VM i pløjning på den lette jord up state Minnesota.

Først skal vi lige se nærmere på de maskiner, der skal udføre det vigtigste arbejde i den kommende tid.  

Tirsdag afholder maskinrådgiverne fra Vkst en større så-demo ved Køge, hvor du kan se nærmere på 15 forskellige maskiner og få gode råd om, hvilke maskiner der passer sammen med diverse dyrkningsstrategier.

Vkst-folkene giver i øvrigt her tre gode råd, inden du kører i marken med såmaskinen:

Skal du ud og så? Her får du ekspertens tre gode råd

I næste uge, torsdag 12. september, følger konsulenterne hos Kolding Herreds landbrugsforening op med startskuddet på deres ’Så-dysten 2019’, hvor 15 maskinimportører får lov til at vise, hvordan deres maskiner kan så vinterhvede efter frøgræs.

Dansk pløjer vandt igen VM-metal

Søndag varslede DMI kategori 1-vejr over mit gamle hus. Tidligt søndag morgen piskede det ned, og så kunne jeg lige så godt tjekke nyhederne fra Amerika.

Og det var slet ikke så tosset. Her var der nenlig tikket fantastiske nyheder ind. Over There var det stadig lørdag aften, og her fik Søren Korsgaard simultant med møgvejret her til lands overrakt hæder og bronzemedalje ved en god gammeldags banket. Dermed er Korsgaard igen verdens tredjebedste til at køre med en vendeplov. Fredag kørte han i stubjord, og lørdag var det så grønjord. Jeg blev så glad på hans vegne, at jeg blev oppe, og fik forbindelse til ham i Amerika.

Her forklarede han, at han fik medalje efter en lørdag, som ellers ikke var helt efter bogen.

”Det var virkelig svært at få mine furebredder til at ligge, som de skulle. Det tog noget tid, og det var lige før, jeg løb tør for tid. Til sidst måtte jeg mere eller mindre bare køre”, fortalte han bl.a.

Læs flere kommentarer fra Søren i artiklen, hvor det også fremgår, at Martin Lindberg Velling blev nr. fem i konkurrencen for konventionelle plove:

Danskere pløjede sig helt frem i verdenseliten

Nu hvor vi er ved sporten, så kulminerer det hele i de her dage. Anders Sørensen fulgte vi i sidste uge i hans bestræbelser på at blive verdens bedste landbrugsmaskin-mekaniker.

Det blev desværre ikke ædelt metal til den unge dansker, som sluttede som nr. 13:

Mekaniker-VM endte uden dansk metal

På lørdag og søndag er der mere traktor-sport, hvor vi fra maskinredaktionen – og tusindvis af andre fans – drager til Brande for at se DM i traktortræk og EM i traktorpulling til et og samme stævne.

Samsons franske mission

Nå, men nu afslutter vi sportsnyhederne, og går videre til erhvervssektionen. Sidste år gik gyllevogns-producenten Samson ud med store ambitioner: Vi vil ud og etablere os som en af Europas absolut ledende producenter.

Få måneder senere gik Frankrigs største producent – Pichon – i betalingsstandsning, og så var folkene fra Viborg med Glerup-familien i ryggen hurtige til at bide til bolle og overtage den store virksomhed, som er klar markedsleder i Frankrig.

Pichon bidrager med nogenlunde samme størrelse som Samson selv. Selvom selve produktionen var ganske velfungerende og ordrebogen af pæn størrelse, var der et men. En periode med økonomisk tumult betød, at Pichon havde slidt på alle de underleverandører, der udgør fundamentet for produktionen. Derfor skulle Samson i starten vise betalingsvilje og betale cash for at få produktionen op at køre, fortæller direktør Lars Henriksen i weekendens papirudgave af Landbrugsavisen i en artikel, der er et spændende indblik i, hvor stor en mission og arbejde, der egentlig lægges fra dagen i Samsons europæiske offensiv. Abonnenter kan fortsætte og læse mere i e-avisen.

John i spidsen for John Deere

Der var i øvrigt også et par gedigne nyheder fra den store verden i maskinbranchen i sidste uge. John Deere skifter sjældent topchef – men forleden blev det bekendtgjort, at CEO Samuel Allen har udtjent værnepligten til november og overgår til et mere stille og roligt job som formand.

John Deere går dog ikke ud og henter en ny topchef, men udnævner meget mundret deres egen John, 50-årige John May, til at lede firmaet – John May’s cv er fyldt med erfaring fra alle leder og kanter og hjørner hos maskingiganten.

Se her: Det bliver en John i spidsen for John Deere

Claas breaker nyhed i Amerika

I ugen der gik var der i det hele taget en del nyheder fra det nordamerikanske kontinent. Farmerne drog til deres udendørs svar på Agromek, Farm Progress Show.

Tyske Claas ved godt, at tingene skal være store i USA, så man smed lige lidt ekstra hk på Jaguar-snitteren – ny topmodel med 925! hk – og nu kan man forvente at se den i Europa senere på året, mon ikke Agritechnica i november.

Følg med her: Stor Jaguar på vej fra Claas

Semler overtager depot

Selvom udenrigsnyhederne er spændende, så er det nu engang lidt mere virkeligt det, som sker lige rundt om hjørnet. Sidste mandag kunne jeg fortælle, at Semler slår sig ned som ny John Deere-forhandler på Lolland og Falster med en afdeling tæt på Sakskøbing. Fredag blev det så officielt, at det kommer til at ske i Faxes gamle depot i Våbensted på Lolland.

Se her: Semler slår sig ned i Faxes gamle depot på Lolland

Jørgens superhandel: Solgte ny traktor på halv time

En anden af de ”lokale historier” kommer længere nordfra – i Høng på Vestsjælland. Traktorsælger Jørgen Jørgensen solgte uventet en helt ny traktor på en halv time for nylig hos Valtra-forhandleren Rasmus Degn. Jeg giver Jørgen dagens sidste citat her:

”Jeg får fortalt ham, at vi da også har en ny lager-traktor stående. Den kører han så lige en tur rundt på pladsen. Derefter klapper han på traktorens passagersæde og siger, at vi lige skal tage en lille snak”.

Resten af historien finder du her: Så hurtigt kan et traktorkøb også laves

Det sker i ugen

Det skal undre mig, hvis der ikke dukker nogle store nyheder op i ugens løb.

En eller flere kan meget vel komme fra Østrig, hvor Case IH har inviteret verdenspressen forbi. Hvis du er på ”snappen”, som de unge siger, så følg med på TraktorTechs Snapchat-profil.

Og så bliver det ellers lørdag formiddag, at hestekræfterne slippes løs i Brande. Vi ses!   

Ha’ en rigtig god uge forinden.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.