Besætninger har succes mod halebid: Find synderen

Ugen På Spidsen: Det hjælper at gøre en indsats mod halebid og bruge tid på at finde synderen. Det viser erfaringer i to besætninger, jeg har besøgt for nylig, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Det er træls at få udbrud af halebid, men den gode nyhed er, at det hjælper at gøre en indsats og bruge tid på at finde synderen.

Det har personalet i to besætninger, jeg har besøgt for nylig fortalt.

Halebid var ikke et stort problem i nogen af besætningerne, men alligevel tog personalet halebid meget alvorligt og som tegn på, at grisene ikke havde det godt.

Straks man opdagede halebid - eller rettere de første tegn på begyndende halebid - satte man ind med tiltag, der kunne stoppe problemet.

Et godt tegn at se efter, er halens position. Normalt skal grise gå med løftet hale. Forsøger de at skjule den ved at lade den pege ned mod gulvet, er der fare på færde.

Først og fremmest fik grisene noget, der kunne aflede deres opmærksomhed fra stifællers haler.

Det kunne være nye kæder, trækævler, dunke, juletræer, halm eller grovfoder, men også fodersalt og magnesium blev brugt.

Dernæst brugte man lidt tid - op til cirka 10 minutter - på at finde synderen, altså den der bider hale på sine stifæller.

Begge besætninger havde faktisk held med at finde synderen, flytte den til en aflastnings- eller sygesti, og dermed få bideriet til at stoppe.

Opdager man halebid tidligt, er der som regel kun én synder. Ser man det først sent, eller venter man en halv dag med at gribe ind, kan andre grise også begynde at bide. Så er problemet straks sværere at stoppe.

Erfaringen fra besætningerne var, at man godt kunne finde synderen ved at observere stien. En anden erfaring var, at halelængde ikke havde stor indflydelse på problemet.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

 

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle