Du skal kunne det i søvne: Her er det nye nøgletal i svinestalden
Ugen på spidsen: Foderomkostningen pr. produceret 30 kgs smågris fremover bør være et tal, der bliver lige så almindeligt at tale om som grise pr. årsso, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Hvad koster det dig at producere en 30 kgs gris?

Det er der ikke mange, der kan svare på, skønt det er et mindst lige så relevant tal som grise pr. årsso. Og sidstnævnte ville enhver soholder kunne svare på i søvne.

I dag besøgte jeg en smågriseproducent, der var irriteret over, at de almindelige økonomiopgørelser er for upræcise, når det drejer sig om foderomkostninger pr. årsso og pr. produceret 30 kgs smågris.

Han ville derfor lave et regneark, hvor alle omkostninger til so- og poltefoder, mælk til mælkeanlægget, fravænningsfoder og smågrisefoder op til 30 kg er medtaget.

»Det er foderomkostningen pr. 30 kgs gris leveret over rampen, der er interessant for mig«, sagde han.

Og det er jo svært ikke at give ham ret i.

èn ændring har indflydelse andre steder

I det tal bliver det klart, at der er sammenhæng mellem fødselsvægt, grise pr. årsso, brug af mælk til et mælkeanlæg, antal farestier, antal stipladser til smågrise og henholdsvis dyre og billige fravænningsblandinger.

En ændring ét sted har indflydelse på foderomkostningen pr. smågris og dermed bedriftens samlede økonomi.

Han var også opmærksom på, at hans foderomkostning til en gris fravænnet på 7,5 kg var markant lavere end til en gris fravænnet på 6,5 kg, som til gengæld har givet en lidt lavere foderomkostning i soholdet.

Så jeg må give smågriseproducenten ret i, at foderomkostningen pr. produceret 30 kgs smågris fremover bør være et tal, der bliver lige så almindeligt at tale om som grise pr. årsso.

 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus

 

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle