Erfagrupper skal flytte deltagerne fagligt og alle skal bidrage

Fagligt løft er et af målene for den erfagruppe for frilands- og økologi-medarbejdere, som Pia Sørensen, SvineRådgivningen, er tovholder for.

Åbenhed, faglighed og en god social ramme.

Det er nogle af de nøgleord, der karakteriserer den erfagruppe, som svinerådgiver Pia Sørensen fra SvineRådgivningen er i spidsen for og har været det i det seneste halvandet år.

For hende er det afgørende, at gruppens godt 15 deltagere løbende får et fagligt løft, når de fire gange om året deltager i et møde i erfagruppen.

»Flere landmænd har den opfattelse, at erfagrupper er en kaffeklub. Sådan oplever jeg det ikke. For mit vedkommende er det afgørende, at der er et stort fagligt islæt, for ellers gider jeg ikke stå for en erfagruppe. Gruppen skal være med til at flytte noget«, siger Pia Sørensen, der også holder styr på en erfagruppe for udenlandske driftsledere.

Selv om der kan læres meget om svineproduktion ved at læse sig til den viden, er der langt fra teori i lærebøgerne og til den praktiske erfaringsudveksling, som foregår mellem deltagerne på dagens tur ude i faremarkerne hos Lene Conradsen og Peter Bruun, Give, der lægger rammer til dagens erfamøde, der har 17 deltagere.

»Både friland og økologi er innovative og kommer med mange idéer og forslag, når vi står ude i faremarken. Det er jeg sikker på, at de enkelte deltagere også oplever, og de får en god oplevelse ved at få vendt nogle konkrete problemstillinger med nogen, som ellers normalt ikke er en del af deres arbejdsdag til daglig. At få andres øjne på besætningen giver nye perspektiver for alle, og det er ofte, der kommer løsningsforslag, der ikke står i lærebøgerne«, siger Pia Sørensen.

Det kan Sandra Thomsen, farefoldsansvarlig hos dagens værter, nikkende genkendende til.

»Jeg har det tit sådan, at jeg glæder mig til at komme på arbejde igen, når jeg har været til et møde i erfagruppen, for så føler jeg, at jeg har fået nogle nye værktøjer og idéer til at gøre min arbejdsdag nemmere«, siger hun.

For Pia Sørensen er det afgørende, at gruppens medlemmer bidrager aktivt.

»Gruppen består af forskellige typer. Nogle har næsten ingen erfaring, mens andre har mange års erfaring. Nogle er mere stille end andre, men det er vigtigt, at man har lyst til at få ny viden, er åben og deler ud af sine erfaringer, er ærlig og også stiller kritiske, men konstruktive spørgsmål«, lyder Pia Sørensens bud på en god deltager i en erfagruppe.

Faktaboks

3 facts om erfagruppen:

  1. Opstart: Erfagruppen har omkring syv år på bagen og er startet af SvineRådgivningen. Flere rådgivere har været koblet på gruppen og har i de seneste halvandet år været ledet af Pia Sørensen.
  2. Fordeling: Gruppens medlemmer er ansatte i frilands- og økologibesætninger og kommer fra store dele af Jylland. Gruppen mødes fire gange årligt. Typisk deltager én til tre ansatte fra den enkelte besætning.
  3. Indhold: De fleste møder foregår i deltagernes besætninger, typisk med fremvisning af grise om formiddagen, og eftermiddagen bruges til opfølgning på det, der blev observeret i marken, og faglige indlæg om f.eks. LEAN eller ledelse. Indimellem er gruppen på virksomhedsbesøg og har bl.a. været på laboratoriet i Kjellerup, Danish Agro og Hatting.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle