Han vil have DanAvl til at ændre kurs
Smågriseproducent Daniel Pedersen mener, at det danske avlsarbejde har fejlet ved at satse på at øge udbuddet af svinekød fremfor at sænke omkostningerne.

Når udbuddet af svinekød stiger, så falder prisen. Derfor er det en rigtig dårlig idé at avle på egenskaber, der øger udbyttet af svinekød.

Det mener Daniel Pedersen, Rakkeby, der selv har 2.100 søer i sine stalde.

Ud over, at et øget udbud presser priserne, presser det også staldkapaciteten. Den gennemsnitlige effektivitet i soholdet er omkring 31 fravænnede grise pr. årsso, men meget få har kapacitet til at få så mange grise gennem fare- og smågrisestalde.

»Når vi ikke har ledig kapacitet, får vi ikke fuldt udbytte af de sidste grise, avlen giver. De presser blot vores stalde og giver et dårligere gennemsnitsresultat,« fastslår Daniel Pedersen. Han mener, at staldkapaciteten i dag er den den begrænsende faktor i langt de fleste besætninger.

Læg avlsmålene om

Slagterierne regner med, at én procent øget udbud af svinekød i Europa betyder seks procent lavere priser.

Fra 2015 til 2016 gik skønsmæssigt to mio. DanAvl-søer i Europa fra 30,6 til 31,4 fravænnede grise pr. årsso. Trækker man syv procent døde i smågrise- og slagtesvinestalden fra, svarer det til omkring 1,5 mio. ekstra slagtede grise.

Det skal sættes i relation til en samlet europæisk slagtning på 300 mio. årligt.

»DanAvl-søerne øger altså udbuddet af svinekød med 0,5 procent. Det presser prisen tre procent. Det er 31 øre pr. kg eller 26 kr. pr. slagtesvin,« lyder hans udregning.

Han er opmærksom på, at produktionen tilpasses over tid, men tilpasningen sker med forsinkelse. Desuden giver det dårlig økonomi at presse staldkapaciteten.

Derfor mener han, at DanAvl skal vende bøtten og lægge fuld vægt på foderforbruget og helt droppe vægtning af levendefødte.

De seneste 10 til 15 års avlsarbejde har blot øget behovet for dyrt fravænningsfoder, babystalde, mælkekopper og en masse ammesøer.

Derfor tager det længere tid og er dyrere at passe et sohold i dag end tidligere.

»Økonomien i den sidste gris er simpelthen for ringe. Vi opdager det bare ikke,« siger Daniel Pedersen.

Han opfordrer til, at avlsmålene bliver ændret radikalt, så vægten bliver lagt på lavere input frem for flere liv.

»Avlsarbejdet skal gavne danske svineproducenter. Det tvivler jeg stærkt på, at det har gjort de seneste år,« slutter Daniel Pedersen.

Faktaboks

Avl

  • En pct. øget udbud af svinekød reducerer prisen seks pct.
  • Derfor skal man ikke avle på egenskaber, der øger udbuddet af svinekød.
  • Sats på egenskaber, der mindsker omkostningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle