Hogan afviser ny krisehjælp til EU’s svineproducenter

EU’s landbrugskommissær har ingen planer om at genåbne privat oplagring af svinekød for at afhjælpe faldende priser. Håb for nye forhandlinger om biprodukter til Rusland.

Trods faldende priser på svinekød har EU-Kommissionen ingen planer om at genåbne for støtte til privat oplagring af svinekød som krisehjælp til de europæiske svineproducenter.

Det fastslog den irske landbrugskommissær Phil Hogan ved et ministerrådsmøde for EUs landbrugsministre i Bruxelles mandag, hvor den russiske fødevareembargo var et af punkterne på dagsordenen.

Produktionen stiger

Ved mødet efterlyste Østrig, støttet af bl.a. Danmark, nye tiltag for at hjælpe de europæiske svineproducenter.

Men landbrugskommissær Phil Hogan argumenterede i sin afvisning bl.a. med, at den støtte-ordning til privat oplagring, der kørte i foråret 2015, ikke resulterede i de forventede prisstigninger på svinekød.

De nuværende lave priser skyldes ifølge Phil Hogan i mindre grad den politiske krise med Rusland, end stigende produktion af svinekød i Europa.

I første kvartal i 2015 er produktionen af svinekød i EU steget med 5 pct., og udviklingen ventes at fortsætte resten af året.

Debat om biprodukter

Østrig opfordrede imidlertid også Kommissionen til at genoptage bestræbelserne for at få gang i eksport af biprodukter til Rusland.

Det forslag var der stor opbakning til på ministerrådsmødet, hvor det heller ikke blev afvist af landbrugskommissæren.

Det er der tilfredshed med i Landbrug & Fødevarer, eftersom 40 pct. af den danske svienkødseeksport til Rusland bestod af biprodukter, som fedt og spæk, m.m., da situationen i forhold til Rusland endnu var normal.

Løsning sandede til

»Tidligere i år var vi meget tæt på en løsning, men så gik der storpolitik i det, og det hele sandede til. Det er meget positivt, hvis Kommissionen får sat gang i den proces igen,« siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Erik Kam.

 

Løsning sandede til

»Tidligere i år var vi meget tæt på en løsning, men så gik der storpolitik i det, og det hele sandede til. Det er meget positivt, hvis Kommissionen får sat gang i den proces igen,« siger Erik Kam.

Han understreger, at biprodukter - fedt og spæk - ikke er omfattet af den russiske fødevareembargo. Her var det et udbrud af afrikansk svinepest i Polen der var den udløsende årsag til det russiske importforbud.

Dårlig grillsæson

Ifølge Erik Kam var det kolde vejr i Nordeuropa i hele foråret og forsommeren en væsentlig årsag til, at støtten til privat oplagring af svinekød ikke fik den forventede effekt.

»Oplagringen virkede stabiliserende, da den blev indtroduceret, men på grund af det dårlige vejr virkede den ikke så optimalt, som vi havde håbet. Vi fik en meget ringe grillsæson og det har desværre haft enorm og negativ effekt på kødsæson’en,« siger Erik Kam.

»Men i øvrigt vil vi til enhver tid hellere have markedsadgang end støtte. Støtte er den sidste løsning, når markedet tages fra os,« siger Erik Kam.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle