Kuvøse til svagfødte og små grise er et hit i farestalden

Søerne får rigtig mange levendefødte i dag, og det er svært at undgå, at op til flere af grisene er svage eller meget små ved fødsel. Kuvøse er et tiltag, hvor farestaldspersonalet håber på en øget overlevelse af disse pattegrise.

Maria-Louise Rasmussen er farestaldsansvarlig i en svineproduktion med 1080 årssøer på det østlige Lolland.

Hun har i samarbejde med medarbejderne afprøvet brugen af kuvøse over et par omgange, hvor effekten ikke har været god nok.

Nu giver Maria-Louise Rasmussen kuvøsen en chance til, hvor der er sket en optimering i forhold til varmetildelingen, der nu ligger på omkring 35 grader.

Yderligere er der en svinekonsulent tilknyttet, der hjælper med logistikken omkring kuvøsen og opretholdelse af motivationen for projektet.

Umiddelbar god effekt

For at holde kuvøsens effekt op imod tidsforbruget bliver grisene, der sættes i kuvøsen, mærket op med farve, så farestaldspersonalet kan følge deres efterfølgende overlevelse.

Maria-Louise Rasmussen udtaler, at det stadig er for tidligt at konkludere, hvorvidt kuvøsen gør en stor forskel for overlevelsen af de svagfødte og små grise.

" Mit umiddelbare indtryk er, at kuvøsen har en positiv effekt på overlevelsen. Flere af kuvøse-grisene fremstår robuste ved kastrationstidspunktet, men det er endnu uvist, om de overlever til salg ved 7 kg", fortæller Maria-Louise Rasmussen.

Pattegrisene får udmalket råmælk fra en farende so, hvis det er muligt. Er dette ikke en mulighed, får pattegrisene i kuvøsen piggyboost som energitildeling. Det allervigtigste er varmetildeling.

Tidsforbruget på at udmalke råmælk fra en so ligger omkring 10 minutter, estimerer Maria-Louise Rasmussen.

Det er stadig en læringsproces, hvor længe pattegrisene skal være i kuvøsen før de sættes ud til en nyfaret so. Det kommer også an på afkølingsgraden hos den enkelte gris før de blev sat ned i kuvøsen, pointerer Maria-Louise Rasmussen.

Højere aktivitet og bevægelse hos grisene er en indikation på, at energiniveauet hos grisene er øget, og dermed er deres overlevelseschancer også øget.

Situation hvor kuvøsen gjorde forskellen

For et par uger siden gik en so i gang med at fare for tidligt i forhold til den estimerede dato.

Det betød, at soens sti ikke var gjort klar til faring, og de nyfødte grise kunne derfor ikke søge varme oppe i pattegrisehulen.

Ni af pattegrisene var kraftigt afkølede, da personalet mødte ind om morgenen, og de blev strakt sat ned i den klargjorte kuvøse.

Tre gange i løbet af dagen blev der udmalket råmælk til grisene og de fik samtidig piggyboost.

Maria-Louise Rasmussen havde ikke forventet, at mere end én gris ville klare den, men her to uger efter, er fire af de stærkt afkølede grise stadig i live.

Hun er derfor ikke i tvivl om, at kuvøsen var altafgørende i dette tilfælde.

Billig løsning med fodervogn

Der er forskellige kreative løsninger til en kuvøse, og ofte er det en fodervogn, der laves om til formålet.

Maria-Louise Ramussen har taget en gammel fodervogn i brug, hvor indersiden er blevet isoleret med flamingo.

Bunden udgøres af en overskåret stor sæbedunk med termomåtte, der er god til at holde på varmen.

En træplade sættes henover vognen, når der er grise i, og i denne plade er der isat to varmelamper, som skal sørge for en temperatur på de omkring 35 grader.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle