Lav med fordel en postkasse til faglige spørgsmål

Der findes ingen dumme spørgsmål, men alligevel kan det indimellem være nødvendigt at have et anonymt spørgeforum for hele medarbejderstaben.

Af Anders Peter Andersen, svinekonsulent, Velas

Min teenagedatter har lige haft om seksualitet i skolen. Hun kom hjem og fortalte, at hun synes, det var svært at stille spørgsmål til den vejleder, der var inviteret til at fortælle om emnet. 
Vi talte om, at det nogle gange kunne være en ide at lave et anonymt spørgeforum for at få alle spørgsmål frem i lyset. 
Jeg mødte nemlig både en fodermester og en medarbejder i sidste uge, som gav udtryk for, at de fandt det svært på hver sin måde at stille spørgsmål. Altså ikke om seksualitet, men om faglige ting i stalden.

To eksempler

Selv meget erfarne medarbejdere kan glemme, hvorfor det lige er, at I udfører en bestemt opgave eller får tillært sig nogle dårlige vaner, og naturligvis kan vi ikke forvente at alle nye kollegaer ved alt fra starten af.

Her får I lige et par eksempler på fejlbeslutninger:

Medarbejdereksemplet: Medarbejderen var helt korrekt blevet instrueret i at behandle grise med diarre i klimastalden ved at opblande medicin i vand og udfodre dette i langtrug til grisene. Han synes dog, at grisene så lidt mere syge ud end de plejede, så han valgte at fordoble doseringen af medicinen. Desværre viste det sig, at medicinen ikke smagte godt, og ved at fordoble mængden smagte det så skidt, at grisene ikke drak den rette mængde.     

Fodermestereksemplet: Besætningen var løbet tør for insemineringsgel, hvorefter fodermesteren tænkte, at han da bare lige kunne ”spytte” på kateterspidsen, inden han placerede det i soen! Nu er det sådan, at sæd ikke overlever kontakt med vand eller spyt, så løsningen var ikke den rigtige.  

Begge eksempler kunne have været undgået, hvis spørgsmålene om løsningen nu var blevet delt i enten det åbne eller anonyme forum.   

Derfor dette lille opråb til jer alle. 

Ved at lave et anonymt spørgeforum hos jer, sikrer I, at alle spørgsmål bliver stillet. Og at der ikke er medarbejdere, erfarne eller uerfarne, der selv forsøger sig med at løse en opgave, de faktisk er i tvivl om. 
Lav en ”postkasse” som tømmes en gang pr. uge, altså næsten lige som PostNord.

I denne ”postkasse” kan alle aflevere deres spørgsmål i løbet af ugen. Altså kun de spørgsmål, som de synes er lidt for skæve til at blive stillet i løbet af ugen.

Alle spørgsmål skal naturligvis besvares med fuld respekt for, at der faktisk er en stor interesse for at lære noget mere.

Det er ikke farligt at spørge

Ved at lave denne form for ”frirum” at spørge i, finder I allesammen ud af, at det faktisk ikke er så farligt endda at stille spørgsmål. Så mon ikke mængden af skæve spørgsmål falder over tid. 

Hvis ingen stiller spørgsmål i hverdagen, ville jeg være bekymret, da jeg selv har arbejdet med grise siden 1987, og til stadighed lærer nye ting om dem.

For at citere Bertel Haarder: Spørg For Satan!    

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle