Stort i Rusland: Sådan producerer ét staldanlæg 400.000 smågrise
I Rusland har firmaet Cherkizovo, som led i en større kødproduktion, bygget et staldkompleks med plads til 13.500 søer. På trods af det, er man dog ikke gået ned på kvalitet.

I Lipetsk regionen i Rusland finder man en staldanlæg, som har lidt anderledes dimensioner end de fleste.

Lipetsk 8, som den hedder, indeholder nemlig 6.750 søer. Alene det er et tal som kan imponere de fleste, men det stopper dog ikke her. Der ligger nemlig en anlæg lige ved siden af, som er en præcis kopi, så det samlede antal søer kommer op på 13.500, fortæller netavisen Pigprogress, der har været på besøg.

Staldkomplekset stod klar til at modtage de første gylte i februar 2017, og året efter blev der produceret over 200.000 smågrise fra hver af de to stalde. Smågrisene sendes videre til opfedning på farme i nærheden.

Høje krav til hygiejnen

Selvom der er tale om så store forhold, bliver der ikke hvilet på laurbærrene.

Man går meget op i smittebekæmpelse i stalden. Det betyder blandt andet, at der er et hegn rundt om hele anlægget, som holder uvedkommende dyr væk. Desuden afleveres foderet i siloer, som ligger ude ved hegnet for at undgå, at lastbilerne kommer helt hen til stalddøren.

Alle besøgende skal skifte fodtøj og gå i bad inden, de bliver lukket ind til grisene.

Hvis man skal have en genstand som for eksempel et kamera med ind, skal det igennem en halv times Uv-stråling, inden man må tage det med ind. Der er ansat en uniformeret vagt, som sørger for, at der ikke opstår nogle brud på reglerne. Alt dette er for at undgå afrikansk svinepest.

Pattegrise sendes videre når de er 20 dage

I hver stald er der 22 afdelinger, som hver har 52 farestier. Pattegrisene fravænnes, når de er 20 dage, hvorefter de sendes videre til opfedning på andre lokaliteter. 

Hangrise kastreres ikke, men får Improvac. Alle pattegrise vaccineres mod Porcint Circovirus (PCV2) og mycoplasma, og der anvendes nålefri vaccination.

Der fødes 15,2 grise hvoraf 12,9 fravænnes. Hver so har 2,57 kuld om året, og der er en dødelighed på 7 procent, så man når op på 30,83 grise pr. årsso.

Der er seks afdelinger for drægtige søer. Her er gyltene adskilt fra resten af dyrene, og de får lidt ekstra foder. Det giver ifølge driftlederen en ekstra gris pr. kuld

Søernes foder bliver lavet af firmaet Cherkizovo, som ejer staldene. Foderet består hovedsageligt af hvede og sojabønner samt en smule majs, solsikke og ærter. Afgrøderne dyrkes på firmaets 237.000 ha agerjord.

Faktaboks

Cherkizovo

  • Producerer svine og kyllingekød
  • Rangerer blandt Ruslands største fødevareproducenter
  • Ejer desuden slagterier hvor de slagter egne dyr
  • Startede som slagteri i Moskva i 1974

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle