Tre gode råd om at udskifte soholdet
En vigtig brik i veltilrettelagt holddrift starter med at polteflowet er beregnet.

Af Jette Sandager, svine- og ledelsesrådgiver, VKST Svinerådgivning

Holddrift er vigtigt set i forhold til udnyttelse af soanlægget, men bestemt også set ud fra alderen på den fravænnede gris.

Når medicinsk zink skal udfases af foderet, er alderen på den fravænnede gris vigtig for at det skal lykkes uden at give store produktionstab. Her er det også vigtigt, at de fravænnede grise har samme alder, så der kan fodres mere ensartet.

Dette lykkes bedst, når løbeholdene er ens i størrelse. Samtidig er det nemmere at udnytte rammerne i klimastalden, når udsvingene i holdene minimeres.

Beregn polteflowet

En vigtig brik i veltilrettelagt holddrift starter med at polteflowet er beregnet, og at man kun løber det antal polte, der er nødvendig for at overholde den ønskede procent første lægs søer.

Jeg ser ofte besætninger, hvor det ikke er kendt hvor mange polte, der skal løbes ind i holdene, hvilket gør det svært at lave en styring af polteholdet.

En besætning på 1000 søer med en faringsprocent på 90 og 2,3 kuld pr. årsso kan have vidt forskellige behov for antal løbet polte pr. uge.

Eksempler med høj og lav udskiftning

Nendestående to eksempler er med høj og lav udskiftning.

I første eksempel ønskes der en udskiftningsprocent på 22 procent. Her er poltebehovet 568 polte.

I andet eksempel ønskes en udskiftningsprocent 19 procent. Her er poltebehovet 490 polte.

Forskellen på antal indkøbte polte er 78, som skal ganges med prisen på poltene. Der er dermed en stor besparelse at hente ved at optimere polteflowet.

Inden man bare sparer på antal indkøbte polte, er der meget der skal overvejes:

  • Hvis man ønsker at lægge på 19 procent førstelægssøer, kræver det at de unge dyr kommer frem til 3. læg, og ikke udgår fra besætningen inden.
  • Også faringsprocenten har en stor indflydelse på hvor mange polte, der er behov for i besætningen. Derfor er det yderst vigtigt, at du får regnet din besætnings poltebehov ordentligt igennem.
  • Sæt tid af til at gennemgå din udsætterstrategi og dermed også dit poltebehov. Der skal naturligvis være de polte til rådighed, som er nødvendige for netop din besætning, men heller ikke for mange, for så bliver din udskiftningsstrategi for dyr. Poltebehovet ændrer sig, når reproduktionsresultaterne ændrer sig.

Poltebehovet er derfor ikke ens hele tiden, men det er vigtigt at være på forkant og hele tiden justere ind efter produktionsresultaterne.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle