Them måtte kassere penicillin-ost

En fejl hos en landmand var skyld i, at mejeri måtte kassere et parti oste.

Them Andelsmejeri har måttet kassere et parti ost på grund af indhold af penicillin. Det bekræfter mejeridirektør Alette Algreen-Ussing ifølge Midtjyllands Avis.

Mejeriet ønsker ikke at oplyse hvor meget ost, der er kasseret og hvad det har kostet Them Andelsmejeri, eller hvem der leverede mælken der var årsag til kassation.

Det var ved rutinetest af mælken, at mejeriet fandt spor af antibiotika. Mælken var dog allerede omsat til ost – ifølge mejeridirektøren fordi mejeriet bruger mælken så frisk som muligt.

I dette tilfælde betød det desværre, at mejeriet måtte destruere ostene.

Med mejeriets kontrolsystem er der 100 procent sporbarhed, så problemer kan føres tilbage til de enkelte partier. Det sikrer, at der ikke kommer produkter ud af mejeriet med antibiotika eller andre uønskede stoffer.

”Det går jo somme tider hurtigt, men vi skrider ind ved den mindste mistanke og destruerer hele partiet, uanset hvor i produktionsprocessen en eventuel forurening af mælken bliver opdaget,” siger Alette Algreen-Ussing til Midtjylland Avis.

Det fremgår ikke, hvordan uheldet er sket hos landmanden. Det kan dog ske ved, at en ko er i antibiotikabehandling. I sådanne tilfælde skal mælken kasseres. Sker det ikke, kan penicillinen ende i mælketanken og sidenhen osten.

Der bliver taget prøver af mælken uden hos den enkelte landmand ved enhver afhentning af mælken, så man kan spore tilbage til, hvor problemmælk stammer fra.

Them har 27 leverandører og omsætter årligt 60 mio. kg mælk.

Mejeriet vil ikke oplyse, hvad miseren har kostet eller hvordan det vil påvirke den pågældende leverandør.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle