Tidligere landmand følger med i høsten fra sidelinjen

Kai Madsen har været landmand siden 1976, men er nu gået på pension. Landbruget er dog stadig på lystavlen, som han siger, og han følger stadig arbejdet i marken, hvor forpagter Henrik Buch Rasmussen har haft en besværlig høst.

Kai Madsen har været landmand det meste af sit liv, men nu har han lagt mejetærskeren på hylden. Han ejer dog stadig 150 hektar, som nu bliver forpagtet af Henrik Buck Rasmussen.

- Tirsdag i sidste uge tænkte jeg, at jeg hellere lige måtte ud og se mig, om Henrik fik tærsket det sidste vårbyg ordentligt. Der kom jeg ud til den der pragtfulde solnedgang, fortæller Kai Rasmussen om det billede han fangede og sendte ind til Landbrugsavisens Skyd Høsten konkurrence. 

Henrik Buck Rasmussen, der kører mejetærskeren med solnedgangen i ryggen på billedet fortæller, at vårbyghøsten var acceptabel. 

- Der mangler udbytte, men det er dog ikke gået værre end der nok er seks ton per hektar. Så det er tåleligt, trods alt.

kunne ikke høste på rutinen

Høsten i år har dog krævet, at Henrik Buck Rasmussen har været omstillingsparat. Han har ikke kunne køre det på rutinen fortæller han.

- Det hvor billedet er taget, det var fint nok. Men vi havde 50 hektar med udlæg, som vi faktisk har skårlagt, hvilket vi aldrig har prøvet før. Udlægget var simpelthen ved at gro op igennem. Det var bare groet helt vildt de sidste to måneder, på grund af regnen.

Kai Madsen overtog sin bedrift i 1976, hvor han selv dyrkede jorden som deltidslandbrug. Det gjorde han frem til 2006, hvor han først fik en forpagter til at overtage driften af både mark- og griseproduktionen.

Tidligere tørkeår

Senere blev griseproduktionen nedlagt og Henrik Buck Rasmussen, der er forpagter nu, driver de 150 hektar der hører til. Med sin lange erfaring husker Kai Madsen også tidligere tørkeår, som han mener, har været værre end i år.

- 2018 var også rigtig tørt, og jeg har indtryk af, at Henrik har fået en bedre høst i år end der, fortæller Kai Madsen. 

Henrik Buck Rasmussen kan også huske høsten i 2018, og mener, at der er forskel på udbyttet af afgrøderne imellem de to tørkeår. 

- Hvidkløverhøsten har været ret skuffende. Jeg kan huske tørken i 2018, og der havde vi faktisk rigtig god hvidkløverhøst, fortæller Henrik Buck Rasmussen om årets høst som har været præget af den tørre forsommer. 

- Når nu jeg får gjort det hele op, så er der ingen tvivl om, at frøgræsset har været markant dårligere end i 2018. Men kornet er bedre i år end i 2018, for vores vedkommende i hvert fald. Det er meget tydeligt, at frøene har slået mere fejl, mens kornet er lidt bedre end i 2018.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord

Skyd Høsten 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle