Planterådgiver vil have bundlinjen med

Agronom Claus Mose er nu selvstændig efter 12 år som planteavlsrådgiver.

Den nye rådgivningsvirksomhed PlanteVision har udviklet sin rådgivning, der satser på at integrere biologi og økonomi.

Tilrettelægning og planlægning af markbruget på en bedrift kan udføres som totalløsning. Det er kun ét eksempel på de opgaver, der udføres af PlanteVision. Virksomheden er etableret af agronom Claus Mose, Forsinge ved Kalundborg. Han er nu selvstændig efter 12 års erfaringer som planteavlsrådgiver.

"Jeg har valgt planteproduktionsrådgivning som betegnelse for virksomhedens tilbud og aktiviteter," siger Claus Mose.

"Det betyder, at rådgivningen kan omfatte markbruget fra det biologiske til det økonomiske resultat, altså bundlinjen. Det er vigtigt, at rådgivningen også omfatter det økonomiske resultat for et markbrug som helhed," understreger han.

Flere får mindre tid

Tidsfaktoren spiller en stadig større rolle for mange landmænd. Planlægning og tilrettelæggelse, vurdering af alternativer, udarbejdelse af markplaner, afgrødevalg, sædskifte, sprøjteplaner og gødningsregnskab er i stigende grad tidkrævende for den enkelte.

"Det er opgaver, der helt eller delvist med fordel kan overdrages til planteproduktionsrådgiveren. Alene gældende tidsfrister og regler er efterhånden et så stort område, at det vanskeligt kan overskues af den enkelte. Her kan specialisten komme ind i billedet," siger Claus Mose.

"En svineproducent, for eksempel, der ikke har tid til eller den store interesse for markbruget, kan med fordel overlade den faglige styring af markbruget til planteproduktionsrådgiveren," siger han.

Pakke til deltid

Claus Mose tilbyder også 'rådgivningspakker' til deltidsplanteavlere.

"Deltidsbedrifterne mangler ofte en målrettet planteavlsrådgivning. Deltidsbedrifterne er et vækstområde - desværre, vil nogen sige. Deltidsbedrifter er meget forskellige både i størrelse og det antal muligheder, der kan udnyttes," siger Claus Mose og tilføjer:

"Meget ofte har deltidslandmænd et krævende fuldtidsjob. Derfor har de vanskeligt ved at få tid til at være vidensmæssigt opdateret om planteavl," tilføjer han.

Det, PlanteVision også kan tilbyde, er, at både heltids- og deltidslandmænd kan undgå at betale 'lærepenge' ved at tage nye afgrøder og dyrkningsmetoder i brug.

"Rådgivning handler om at formidle og udnytte erfaringer og viden, der allerede er indhøstet," siger Claus Mose.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle