Landsretssag forsinker sager om sort gødning

Der afventes svar på EU-retlige spørgsmål, som er sendt til afklaring i EU.

Retssagerne mod de cirka 100 landmænd, som er mistænkt for at have købt og brugt såkaldt sort gødning, kommer ikke i gang i år, vurderer anklagemyndigheden ved Østjylland Politi.

Her afventer man nemlig Vestre Landsrets afgørelse i den sag, som er anlagt af Bæredygtigt Landbrug mod Fødevareministeriet og NaturErhvervsstyrelsen om, hvorvidt de danske særregler på gødningsområdet er lovlige ifølge EU-retten. I den forbindelse har forsvaret anmodet om en vurdering af en række EU-retlige spørgsmål, der afventes svar på.

»Landsretten skulle have afsagt dom i november, men nu ventes det først at ske til februar. Og først derefter kan retssagerne om sort gødning formentlig komme videre,« oplyser Mette Glavind, der er anklager ved Østjyllands Politi.

Sagerne om brug af sort gødning omhandler forhold tilbage i årene 2006-9, men ifølge Mette Glaving begyndte Østjyllands Politi først at behandle sagerne i 2011. Sagerne føres mod de enkelte landmænd ved flere retskredse.

Den ulovlige import samt forbruget af ulovlig gødning er opgjort til at handle om cirka 14.000 ton gødning og 45 ton sprøjtemidler. Hvad angår gødningen, er 120 landmænd blevet bedt om at redegøre for brugen af importeret gødning.

Selv om de fleste af sagerne endnu ikke er afsluttet, har NaturErhvervsstyrelsen for 2011 og 2012 trukket cirka 25 mio. kroner i EU-støtte fra de mistænkte landmænd efter reglerne om krydsoverensstemmelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle