3F kræver 114.000 kr. for ukrainer

Kim Heiselberg modtog et krav fra 3F om tilbagebetaling på 114.000 kr. til sin ukrainske medarbejder, som han havde fyret tre måneder forinden.

Svineproducent Kim Heiselberg fra Tarm måtte i november sidste år fyre en ukrainsk medarbejder, der havde været ansat i godt et år. Tre måneder senere, i starten af marts i år, modtog han et brev fra 3F med et krav på 114.000 kroner for overarbejde og for lidt udbetalt løn, uden at der på forhånd havde været taget kontakt fra 3F. Udover et krav om overarbejdsbetaling, påstår ukraineren, at han ikke har haft nogen aftale om husleje, men det stemmer ikke med, hvad Kim Heiselberg ved.

»Han var ansat til en løn på 23.000 kr., hvoraf de 3.500 kr gik til husleje. Dem bad han selv om at få trukket fra bruttolønnen,« forklarer han.

Det fik Kim Heiselberg ikke gjort klart nok i ansættelseskontrakten, og derfor fik han lavet et tillæg, som redegjorde for det. Den uklarhed gav Kim Heiselberg en bod på 10.000 for fejl i kontrakten, men det efterlader stadig et krav på 70.000 kr. for for lidt udbetalt i løn.

Ikke noget at komme efter

Og der har 3F en dårlig sag, mener socialkonsulent Birgit S. Mortensen fra Jysk Landbrugsrådgivning, som er tilknyttet sagen.

»De 10.000 kr. i bod for fejl i kontrakten erkender vi, og dem er vi klar til at betale, men at ukraineren ikke har aftalt husleje med Kim Heiselberg er direkte ukorrekt,« siger hun og forklarer, at ukraineren selv har søgt friplads til sin datter, og derigennem oplyst en lavere bruttoløn til kommunen. end den han har oplyst til 3F, at han har krav på.

»Min faglige vurdering af sagen er, at ukraineren aftalte, at huslejen skulle trækkes i bruttolønnen, så den blev fiktivt mindre. På den måde kunne han få friplads, selvom hans reelle bruttoløn var på 23.000,« forklarer Birgit S. Mortensen, der er forundret over 3Fs håndtering af sagen, som hun i sit mæglingsarbejde med organisationen, er kommet frem til ikke har noget på sig.

»Det er så hullet fra 3Fs side. De burde virkelig have gennemskuet, at den ukrainske mand ikke har rent mel i posen,« siger hun.

Vred på 3F

Kim Heiselberg er først og fremmest vred på 3F, som han mener er gået i en fælde med ukraineren.

»Jeg er rystet over, hvor hurtigt 3F springer på sådan en historie, der er fuldstændig udokumenteret. Det er dårlig research fra deres side bare at tro på en mand, der kommer ind fra gaden,« siger han og undrer sig samtidig over 3Fs metode med at sende et brev uden først at tage kontakt.

»Det appellerer ikke ligefrem til dialog mellem 3F og landbruget uden videre at stille an med sådan en smøre pr. brev,« siger han.

Udover vreden mod 3F er Kim Heiselberg ærgerlig over, at ukraineren er gået bag om ryggen på ham. Han kunne godt have tænkt sig en anden form for respons på sin velvilje overfor den ukrainske familie.

»Jeg tilbyder en udenlandsk familie gode vilkår med hjælp til dagpleje og læge og arbejde til konen, og det her er så tilbagebetalingen,« siger Kim Heiselberg.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle