De 10 vigtige personer i 2014

10 nøglepersoner, der kan gøre en enorm forskel for landbruget.

Hvem bedtyder mest for landbruget? Det kan være svært at spå om, men LandbrugsAvisen har kigget i krystalkuglen for 2014.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) og hans miljøministerkollega, Ida Auken (SF), kan få kæmpe betydning. Ikke mindst når anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen skal rulles ud. Måske godt hjulpet af vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der står for den klareste vækstdagsorden for landbruget.

Kommer der hul på udledningsbaseret miljøregulering med målrettede virkemidler både inden for planteavl og husdyrbrug, er der kæmpe vækstpotentiale. Især hvis eksempelvis Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening spiller med, så landbruget får lov at producere, hvis hun får noget natur.

Det hele kræver dog, at landmænd kan låne til investeringer, og efter Nykredit har meldt ud, at krisen i landbruget er slut, er det spændende, om koncernchef Michael Rasmussen så også vil lukke penge ud til investeringerne.

Vandplaner bliver en af de andre store opgaver i 2014. Her bliver det spændende, om den forholdsvis nyligt konstituerede direktør i Naturstyrelsen, Mads Leth-Petersen, der har ansvaret, og hans kontorchef Thomas Bruun Jessen, lytter mest til høringssvar fra landmænd, der har set vandløbene, eller til embedsmænd.

Uden for landets grænser, spiller EU-kommissær for landbrug Dacian Ciolos en kæmpe rolle for, hvordan den kommende reform af EU’s landbrugspolitik kan gennemføres i Danmark. Landbruget vil tabe penge, men det vil være formildende, hvis de grønne komponenter bliver indfaset, så de miljøtilag vi allerede tager i Danmark tæller med.

Den danske klimakommissær, Connie Hedegaard, kan få betydning for landbruget, hvis hun formår at søsætte initiativer, der kan skabe en bioøkonomi og ikke blot restriktioner på landbrug.

Og i forbindelse med valget til EU-parlamentet kunne Jens Rohde (V) godt gå hen og blive manden, der husker landbrugets dagsorden i EU-parlamentet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle