Politikere gav vandråd

Til sønderjysk møde kom borgerlige politikere og hørte om vandplaner og gav råd om, hvordan man skal forklare det til de røde, der havde brug for at høre det.

Politikerne labbede landbrugets suk om vandplanerne i sig, da de landøkonomiske foreninger i Syddanmark i denne uge inviterede deres borgmestre og lokalt valgte politikere til møde. Men budskaberne var ikke nye for dem, der dukkede op. MF’ere og borgmestre fra Venstre var stærkt repræsenterede, men til gengæld glimrede stort set alle andre på nær en DF’er ved deres fravær.

»Det er ærgerligt, at det er de samme politikere, der dukker op og bekræfter problemerne. Prøv at alliere jer med nogle grundejerforeninger med oversvømmelser, det er synd for. Det er godt at få dem med i det politiske input,« lød det fra tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Vil ikke forstå

Mødet resulterede da også nærmest i, at landbruget lyttede til politikernes råd om, hvordan de skal trænge igennem, da de havde forsynet politikerne med skyts.

»I har jo hamret det ind i hovedet på os, og vi har sagt det i samrådene igen og igen. Men der er et stort flertal, der ikke vil erkende sammenhængene,« sagde tidligere fødevare- og miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) til budskaberne.

Han hentydede til sammenhænge såsom, at Naturstyrelsen enten har gættet eller lavet fejl i klassificering af vandløbene, at marker vil forsumpe, og N-indholdet i drænvand er langt lavere, når man måler det, end i statens modelberegninger. Og til at næsten 10.000 hektar korn, grovfoder og græs oversvømmes i oplandet til Vadehavet, hvis man hæver vandstanden i vandløbene.

Gør det enkelt

Hans Chr. Schmidt mener, at man skal gå til Kommunernes Landsforening og forklare sammenhængene.

»Det vil gøre indtryk, hvis kommunerne har en lidt anden holdning. Det vil være rart, hvis de vil sige, at FT ikke skal fedte beslutningerne af på kommunerne.

Anni Matthiesen, MF for Venstre, mener også, at problemerne skyldes, at politikerne ikke kan forstå de mange svære faglige argumenter.

»Halvdelen står af, inden I når slutningen. Lav nogle enkle fortællinger på almindeligt dansk så alle kan fatte det. I skal gå ind til politikerne som om det var en 2. klasse. Husk også at fortælle, hvad det betyder for økologer. Så er der flere, der lytter,« lød hendes råd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle