Behersket smil på minkavlernes læber

Ti procent af de danske minkavlere får deres omkostninger dækket.

Selvom de sidste minkskind endnu ikke var solgt på Kopenhagen Furs april-auktion ved LandbrugsAvisens deadline, så gav auktionen grund til optimisme blandt landets 1.500 minkavlere.

Med et plus i skindprisen på cirka 10 procent er et prisfald på de tre foregående auktioner nu erstattet af en lille men mærkbar pil opad. Stigningen på 10 procent løfter den danske skindpris med lige godt 20 kr. fra 226 til cirka 250 kr. pr. skind.

»En stigning i salgsprisen er altid meget velkommen. Og da ikke mindst lige nu, hvor skindprisen på de foregående auktioner var lav,« siger adm. direktør Jesper Uggerhøj, Kopenhagen Fur.

Stigningen på godt 20 kr. lyder måske ikke af så meget, men den er mærkbar. For en gennemsnitsavler med omkring 2.000 tæver betyder prisstigningen en merindtægt på næsten 250.000 kr. på årsbasis.

295 kr. i omkostninger

Der er dog stadig et pænt stykke vej, før alle minkavlere får dækket alle deres udgifter.

I gennemsnit kostede det nemlig i 315 kr. at fremstille et minkskind på en dansk farm i 2014. Det viser tal fra de 156 minkavlere, der indberettede deres regnskaber til Seges’ Økonomidatabase. I beløbet er indregnet alle udgifter herunder også løn til ejer, afskrivninger og forrentning af aktiver.

Fra 2014 til i dag er fremstillingsprisen dog efter alt at dømme faldet med omkring 20 kr. som følge af besparelser på især løn og vedligehold. Det betyder, at fremstillingsprisen her i 2016 er 295 kr. i gennemsnit pr. skind. Det vurderer konsulent Hans Henrik Møller, Kopenhagen Fur.

Men i praksis er der stor forskel i fremstillingsprisen fra farm til farm. I 2014 havde enkelte minkavlere omkostninger på kun 240 kr. pr. skind, mens andre lå helt oppe på 500 kr. pr. skind.

Spredningen er dog også faldet med cirka 20 kr. pr. skind i år, så niveauet nu er på mellem 220 til 480 kr.

»Med en gennemsnitlig salgspris på 250 kr. betyder det, at cirka ti procent af minkavlerne lige nu har deres fremstillingsomkostninger dækket. Det svarer til, at omkring 150 af landets 1.500 minkavlere får omkostningerne dækket. Så der er stadig et stykke vej, før økonomien løber rundt for alle,« siger Hans Henrik Møller.

Minkavlerne kan dog glæde sig over, at, at priserne snart stiger endnu mere. Det sker, når et stort fald i verdens produktion af minkskind slår igennem. På verdensplan vurderes det, at produktionen i år falder med 25 procent, og at den i Danmark falder med mellem 10 og 15 procent.

»Når det lavere udbud slår igennem på skindpriserne inden for en overskuelig fremtid, kommer de danske avlere, der producerer høj kvalitet, til at stå stærkt,« siger Hans Henrik Møller.

Faktaboks

April-auktionen

  • April-auuktionen er Kopenhagen Furs tredje auktion i år.
  • På de to foregående auktioner i januar og februar faldt priserne med henholdsvis 12 og 1 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle