Det er en fest at samle sten

Afgrøderne på Dalholm på Fyn står udmærket - men 20 stille millimeter regn er stærkt ønsket!

"I weekenden har vi samlet sten i rækkeafgrøderne. Jeg har den gammeldags opfattelse, at det er for dyrt at gøre med mejetærskeren," siger Hans Jørgen Nielsen ved Åsum på Fyn.

Hvor stensamling oftest betragtes som en pligt af de sure, er der på Dalholm tradition for at samle sten i festligt lag med deltagelse af familie og venner. Dagen begynder med fælles morgenbord, og det hårde slid med grebene rundt om den grå Ferguson 135 mildnes med en bedre frokost senere på dagen.

"Jeg er ret hysterisk med sten i rækkeafgrøderne. I de øvrige marker nøjes vi med at fjerne de større sten," siger Hans Jørgen Nielsen.

Sprøjter i vinterbyg

"Jeg sprøjter lige nu i vinterbyggen," fortæller Hans Jørgen Nielsen fra Fendt-sædet.

I tanken har han en blanding bestående af 80 kg mangansulfat, 0,2 liter Opus Team og 0,5 tablet Ally pr. hektar - det sidste for at få has på lidt kamiller, ærenpris og fuglegræs. Men efterårssprøjtningen har ellers virket perfekt i vintersæden, vurderer den fynske planteavler.

"Jeg har lidt svampemiddel med nu, fordi sorten Laverda er ny og uprøvet, og jeg vil gerne lukke af for diverse former for bladplet fra begyndelsen af," tilføjer han.

Vinterbyggen er tæt på at vise spidsen af fanebladet, og i den fase må vandmangel helst ikke forekomme.

"Den skal have vand nu for at give optimalt, men det er der desværre ikke udsigt til," konstaterer Hans Jørgen Nielsen.

Vand guld værd

Dagen efter kommer turen til Hereford-hveden med samme dosis Opus Team tilsat lidt Hussar i en mark, hvor rajgræs fra tidligere bliver ved med at spire frem. I en anden mark er problemet genvækst af frø fra kløver, som kræver tilsætning af Ally.

"Spinaten er kommet op, og den er sprøjtet første gang med 1,5 liter Betanal plus 0,3 liter olie. Fremspiringen er på cirka 95, og den står rimeligt - men som de fleste andre afgrøder trænger den til en gang regn. 20 stille millimeter ville være guld værd," siger Hans Jørgen Nielsen.

Vand ville også være godt for udlægget af græsfrø i vårbyg. Rødsvingel af en nummersort er sået ud på 6,5 hektar med 24 centimeters rækkeafstand for at give græsset masser af lys, når byggen er høstet. Desuden er der på 31 hektar vårbyg sået alm. rajgræs af sorten Keystone - samme sort som blev likvideret sidste år som følge af for lav spireprocent.

Karsen på cirka 6,4 hektar står pænt og skal radrenses en af de nærmeste dage.

Tilfreds med mikrokløver

I den kommende uge vil vårbyggen af sorten Quench være klar til ukrudtssprøjtning med 0,1 liter Oxitril, 0,03 liter DFF samt 0,5 tablet Express. Og hvis alt går vel, skal spinaten båndsprøjtes med Betanal tilsat Asulox mod spildraps, kamille og pileurter.

De 12 hektar med mikrokløver betragtes lige nu med stille tilfredshed - ikke mindst i betragtning af, at kløveren var stærkt tørkeramt som udlæg sidste år og tæt på ompløjning.

"Den er grøn, men den ser lidt kedelig ud nu. Den mangler naturligvis også vand," konstaterer ejeren.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle