Første landbrug har nu prøvet at låne udenoms

De første landmænd har søgt om en ny type lån.

Som det første landbrug har Agrofarm Denmark A/S prøvet at låne penge ved crowdfunding for på den måde at tage et lån hjem uden om banker og realkreditinstitutter.

Ved crowdfunding går private og professionelle investorer sammen om at skaffe det beløb, en person, et projekt eller en virksomhed efterspørger. Når investorerne låner ud og modtager en rente, kaldes det for crowdlending.

Metoden er ny i Danmark, men i for eksempel Storbritannien er den på få år vokset til et seriøst alternativ til at låne penge i et pengeinstitut. Alene i 2015 blev der udlånt over 10 mia. kr. gennem crowdfunding i Storbritannien.

Agrofarm Denmark har kun ros til overs for metoden.

»Det var en forholdsvis let proces. Jeg brugte en dags tid på at lave materialet, hvor vi beskriver vores virksomhed, den sikkerhed, vi kan stille, og hvad pengene skal bruges til, og på telefonsamtaler med Flex Funding, der står for den hjemmeside, hvor lånet blev slået op,« siger direktør Asger Overgaard, Agrofarm Denmark.

46 mio. kr. som sikkehed

Agrofarm Denmark ville låne én mio. kr. og stillede ansvarlig kapital for 46 mio. kr. som sikkerhed for lånet.

»Vi havde sat næsen op efter at låne pengene til en rente på mellem cirka seks og otte procent,« siger Asger Overgaard.

Fra det øjeblik, lånet blev slået op på flexfunding.dk, havde långiverne 14 dage til at byde ind med, hvor mange penge de villle udlåne, og hvilken rente de ville låne ud til.

»I løbet af de første 10 dage på hjemmesiden var der cirka 100, der havde tilbudt at låne os penge. Og i løbet af det sidste halve døgn var der yderligere over 150, der tilbød at låne os penge, og lånet blev fuldtegnet,« siger Asger Overgaard.

Flexfunding havde vurderet Agrofarm Danmark til en kreditværdighed på ’B’-niveau på deres skala, der indeholder fem karakterer fra A+ til C-, hvor A+ er meget lav risiko og C- er normal risiko. Med en rating på ’B’, burde lånet lande på en rente på mellem 5,87 og 7,87 procent.

Men sådan gik det ikke.

Långiverne forlangte at få mellem 5,99 og 9,87 procent i rente, og hovedparten lå i den høje ende, så lånet landede på 9,66 procent i fast rente i fem år. Dertil kommer et stiftelsesgebyr på tre procent, og Agrofarm Denmark valgte at takke pænt nej til lånet.

»Vi er ikke i en tvangssituation, hvor vi er nødt til at låne. Men vi har nogle aktionærer, som gerne vil se nogle penge, og derfor prøvede vi at skaffe dem ad denne vej. Vi havde sagt ja til lånet, hvis renten var landet et sted mellem cirka seks og otte procent, men 9,66 procent er for meget,« siger Asger Overgaard.

Det har ikke kostet Agrofarm Denmark noget at prøve at låne pengene på flexfunding.dk. Ifølge adm. direktør Henrik Vad fra Flexfunding fungerer låneplatformen sådan, at det er ’no cure, no pay’, hvis lånet lander på en højere rente end det angivne rentespænd.

»Lander renten højere, har låntager 48 timer til at acceptere lånet, ellers bortfalder det uden omkostninger. Kun hvis renten lander på den højest angivne rente i rentespændet eller lavere, har låntager pligt til at optage lånet,« forklarer adm. direktør Henrik Vad, Flex Funding.

Når det ikke lykkedes for Agrofarm Denmark at få en tilstrækkelig lav rente på lånet, kan det skyldes, at pengene ifølge prospektet bl.a. skulle bruges til at betale andre lån tilbage med.

»Selvom vi stillede 46 mio. kr. i ansvarlig kapital som sikkerhed for lånet, kan nogle have troet, at vi ikke er en særlig solid virksomhed. Formuleringen om tilbagebetaling af lån trækker nok ikke i den rigtige retning, og der er ærgerligt, hvis det er derfor, at renten landede på 9,66 procent,« siger Asger Overgaard.

Tilbud om 7,85 procent

Efter at Agrofarm Danmark sagde nej til at låne pengene til en rente på 9,66 procent, oplyser Henrik Vad, at Flex Funding fået henvendelse fra to professionelle investorer, der nu tilbyder at låne pengene til Agrofarm Denmark til en rente på 7,85 procent.

»Vi er meget glade for det nye tilbud om en rente på 7,85 procent, men vi har ikke nået at tage stilling til det,« siger Asger Overgaard kort før LandbrugsAvisens deadline.

Faktaboks

Agrofarm Denmark A/S

  • Stiftet 2007
  • 10 aktionærer
  • Ejer 2.000 hektar i Rumænien
  • Jorden er lejet ud for cirka tre procent af jordens værdi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle