Fede surmælksprodukter forbundet med lavere risiko for blodprop i hjernen

Fede surmælksprodukter ser ud til at nedsætte risikoen for at få blodprop i hjernen, viser ny dansk forskning. Studiet møder både ros og kritik.

Er dit daglige indtag af mejeriprodukter fortrinsvis fede surmælksprodukter, har du lavere risiko for at få blodpropper i hjernen, viser nyt dansk studie ifølge Videnskab.dk.

Risikoen for blodpropper i hjernen er nemlig lavest blandt de danskere, som spiser fed yoghurt, A38 eller ymer frem for eksempelvis magre mælkeprodukter eller ost.

Studiet, der er lavet på mere end 55.000 danskere hen over 13 år, er det første af sin slags til at kigge på risikoen for blodpropper i hjernen blandt personer, som spiser forskellige typer mælkeprodukter.

»Vores resultater tyder på, at risikoen er mindst blandt dem, som spiser mest af fede surmælksprodukter i forhold til andre mælkeprodukter,« siger ph.d.-studerende Anne Sofie Dam Laursen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Resultatet stemmer godt overens med, hvad forskerne har fundet i andre studier – nemlig at surmælksprodukter kan have nogle positive effekter på helbredet.

Det fortæller professor Hanne Christine Bertram fra Institut for Fødevarevidenskab på Aarhus Universitet, der har læst det nye studie.

»En mulig forklaring er, at surmælksprodukterne medfører øgede mængder af de gavnlige, kortkædede fedtsyrer i tarmen, hvilket blandt andet har en effekt på blodtryksreguleringen,« siger Hanne Christine Bertram.

Studiets metode har dog betydelige mangler, mener forskningsoverlæge og adjungeret professor Kjeld Hermansen fra Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han påpeger blandt andet, at der ikke er lavet opfølgende målinger af folks madvaner hen over 13 år, og at forskerne dermed antager, at folks spisevaner ikke har ændret sig.

»Desuden er en del af konklusionen i abstraktet forkert, idet forskerne ikke finder statistisk signifikant øget forekomst af blodprop i hjernen efter at have udskiftet fed yoghurt med letmælksyoghurt eller ost, hvilket de ellers skriver,« siger Kjeld Hermansen.

Anne Sofie Dam Laursen er uenig i Kjeld Hermansens kritik.

Hun fortæller, at selvom forskerne kun har spurgt til deltagernes indtag af mejeriprodukter ved studiets start, finder de alligevel en sammenhæng mellem risiko for blodpropper i hjernen og valg af mejeriprodukt.

At der skulle være fejl i studiets abstrakt, afviser forskeren.

»I abstraktet har vi angivet resultaterne med sikkerhedsintervaller, hvorved man kan se, om de er statistisk signifikante eller ej. I konklusionen forholder vi os derfor ydmyge og skriver, at vores resultater foreslår at valget af fede surmælksprodukter frem for mælk, magre surmælksprodukter og ost er forbundet med en lavere risiko for blodpropper i hjernen. Så jeg mener selvfølgelig ikke, at der er en fejl i vores konklusion,« siger Anne Sofie Dam Laursen til Videnskab.dk.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle