Formand: Økologi er en sektor på linje med kvæg, svin og planter

Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, vil ikke fremme økologien ved at nedgøre andre.

Som en del af L&F skal du veje dine ord. Havde det ikke været rart at kunne gå ud og uden forbehold rose Samvirke for deres øko-kampagne, der taler økologien så meget op?

»Jeg synes, det er godt, Samvirke har fokus på økologi, men det er aldrig klogt at gøre noget på bekostning af andre. Jeg bryder mig ikke om den måde, de omtaler konventionelle produkter på. Økologi skal vinde frem på saglige argumenter og ikke på propaganda«.

Savner du at kunne tale om økologi uden hensyn til konventionelle landmænd og udnytte medvinden for økologer?

»Jeg føler ingen begrænsninger. Når vi vil fortælle om vores produkter, og hvad vi laver på vores bedrifter, gør vi det godt og sobert, men ikke på bekostning af nogen. Vi behøver ikke nedgøre andre for at vise, at økologien er god. Vi snakker rigtig godt med konventionelle landmænd«.

Økologien definerer sig klart som modpol til det konventionelle landbrug. Hvorfor har L&F overhovedet en økologisektion?

»Fordi L&F rigtig gerne vil arbejde med alle sider af landbruget. Økologien er et vigtigt bidrag til landbrugsproduktionen, når man vil honorere det, forbrugerne efterspørger. Derfor arbejder mange medarbejdere med økologien dagligt. Økologien er i dag så stor, at det er en sektor på linje med kvæg, svin, planter og økonomi. Det er jeg stolt af og glad for«.

Er det nødvendigt med en økologisektion, når der er Økologisk Landsforening?

»I L&F ser vi økologi som en vigtig del af det samlede landbrugserhverv. Derfor er det uadskilleligt fra L&F. Igennem L&F kan vi gøre en stor forskel for økologien. At drive et økologisk landbrug handler jo ikke kun om økologi. L&F har store kompetencer hele vejen rundt. Økonomi, skat, ledelse, belåning og mange rammevilkår er de samme, om man er konventionel eller økolog. Det er afgørende for økologiens fortsatte udvikling«.

Var det ikke nemmere med kun én forening?

»Nej, jeg har det fint med alle de foreninger, der er. I forhold til ØL har vi nærmest daglig kontakt og koordinerer regler og holdninger og arbejder sammen med stor respekt for det, ØL gør. Jeg føler langt hen ad vejen, at det også gælder den anden vej«.

Er I selv kundeorienterede nok?

»Der er stor forskel på økologer og på, hvordan man afsætter sine produkter. Nogle gør det lokalt eller gennem egen gårdbutik, det har jeg kæmpe respekt for. Andre gør det gennem et andelsselskab. Jeg synes, at selv de store andelsselskaber har fået godt fokus på økologi nu og arbejder meget professionelt med at være kundeorienterede. Arla gør en kæmpe indsats for økologien i Asien lige nu og Friland, der hænger sammen med Danish Crown, er også rigtig godt med. Jo, jeg synes, vi er kundeorienterede nok«.

Økologi har medvind, er det ikke et paradoks, at de skal have tilskud til markedsføring?

»Jeg ved ikke, hvor meget jeg synes, der er af tilskud. Men jeg synes, det er positivt, at man har fokus på, hvad man spiser, og hvad kommunerne serverer i deres institutioner. Jeg synes, at staten investerer i økologien, når de hjælper med, at vi kan præsentere vores økologiprodukter på eksportmarkederne. Eksporten har ikke været så stor, men den stiger nu, og det er jo samfundsgavnligt«.

Konventionelle høster 7,5 ton hvede pr. hektar, økologer under det halve. Er det bæredygtigt med en voksende verdensbefolkning?

»Der er mange forskere, der slår fast, at økologi ikke er udfordring for verdens fødevareforsyning, men derimod en del af den bæredygtige løsning. Ved blot at bruge de økologiske dyrkningsmetoder kan udbytterne faktisk hæves væsentligt på mange af verdens landbrug. En tredjedel af al fødevareproduktion går til spilde, og der kan man hente noget. Der er heller ingen, der siger, at økologer kun skal dyrke gamle sorter med lavt udbytte. Det er fedt, at nogen gør det, men vi skal ikke gøre det alle sammen. Vi har også fokus på effektivitet og udbytter, det er vi nødt til at have«.

Hvad har I gjort for at økologerne skal få deres tilskud til tiden?

»Jeg synes, man skal komme til vores årsmøde og høre om, hvordan vi knokler med den sindssygt forsinkede udbetaling af EU-tilskud til økologer. Der er stadig økologer, der ikke har fået EU-tilskud fra 2016. Vi arbejder på, at de får en acontoudbetaling. For den enkelte landmand drejer det sig om mange penge, og det er møgubehageligt, når man mangler dem på sin kassekredit og skal i banken og forklare sig. Det kan ikke passe, at det ikke kan lade sig gøre at udbetale til tiden«.

Hvad vil du ellers fortælle om i den beretning?

»Jeg vil også fortælle om, hvordan økologien udvikler sig sindssygt meget for tiden med nye brancheaftaler for økogrise og økokvæg, ligesom jeg vil komme ind på, hvordan vi arbejder med recirkulering af næringsstoffer, som økologer kan bruge i stedet for handelsgødning. Aldrig har viljen til at udvikle sig været større. Landmænd stimler sammen og bliver enige om, at vi skal flytte os. Senest at økologisk foder til svin fra 1. januar skal være 100 procent økologisk i stedet for 95 procent«.

Faktaboks

Årsmøde i L&F's økologisektion

  • Tid og sted: Torsdag 26. oktober 2017 kl. 10-17 i Fødevarepark Skjern Enge, Feldsingvej 3, 6900 Skjern 
  • Hør ud over formandens beretning om: Flere danske proteiner, Økologien i den cirkulære bioøkonomi, En filmmand går til økologien v. Peter Aalbæk Jensen, Fødevareproduktion i Skjern Enge.
  • Alle økologer, medlem af L&F, er velkomne
  • Tilmelding på www.lf.dk/tilmelding senest i dag 19/10

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle