Foulum får bioraffinering: Skal have 20 tons græs i timen

20 tons biomasse i timen. Det er, hvad forskere fra Aarhus Universitet ved Viborg regner med, at det nye bioraffineringsanlæg skal kunne klare om to år.

Grønne græsafgrøder kan indeholde omkring 20 procent protein og kan være et altenativ til import af soja til dyrefoder.

Aarhus Universitet ved Foulum har allerede stået for et lille projekt med bioraffinering, og nu er det slået fast, at universitetet også skal bygge et større demoprojekt, som regeringen vil støtte økonomisk, fortæller DR Nyheder.

Det store bioraffineringsanslæg skal kunne klare 20 ton biomasse i timen.

Universitetet forventer, at anlægget kan være klar til en mindre testkørsel i græssæsonen 2018 og i fuld produktion i 2019.

"Vi har lært meget undervejs, blandt andet hvordan vi presser saft ud af græsset og får mest muligt protein ud i saft. Vi er nu langt tættere på at vide, hvilket udstyr, der skal til og er klar til at skalere op", siger projektleder Morten Ambye-Jensen til DR Nyheder.

Målet er at få mere værdi ud af græs, kløver og evt. blomsterplanten lucerne, så danske landmænd kan producere protein i Danmark.

I de senere år har universitetet gennemført en række forsøg,  der viser, at grøn biomasse også vil gavne miljøet, da græs hele tiden optager kvælstof, så det ikke skylles ud i vandløb og fjorde.

Opbakning fra medlemmer

For at få forslag til, hvordan produktionen kan laves så billigt som muligt, havde Aarhus Universitet 3. oktober inviteret landmænd i Limfjordsområdet til workshop.

En af de fremmødte var Claus Clausen, formand for Landboforeningen Limfjord. Til mødet fornemmede han positiv tilgang fra medlemmerne i foreningen.

"Mit indtryk er, at hvis der er større potentiale i at dyrke græs end korn, skal medlemmerne nok tage det til sig", siger Claus Clausen.

Projektet vil koste 19,5 millioner kroner og er afhængig af regional og statslig medfinansiering.  Foruden Aarhus Universitet er Københavns Universitet, Danish Crown, DLG, DLF og Agro Business Park med i projektet.

Opdatering 20/20/2017: Det er ikke slået fast, at anlægget skal bygges. Der er tale om en ansøgning, som Aarhus Universitet venter svar på.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle