Landmand: Selvpluk øger svind - men er dét værd

Ventegodtgaard er glade for deres selvplukkere, selvom det kun udgør en mindre del af omsætningen.

Inden selvplukkerne går ud i marken, træder de op på en vægt, og når de er færdige vejes de igen. Så måles, hvor meget de har spist.

Ej, det er en joke, som Jens Thorsen, en af brødrene bag Ventegodtgaard, fyrer af.

"Det skal jo også være en sjov oplevelse. Man sælger jordbærrene, men man sælger også oplevelsen. Det får større og større betydning for folk. Vi har en familie, der kommer herud, når en af deres drenge har fødselsdag. Så skal de altid ud og plukke jordbær. Det synes jeg er meget fint," siger Jens Thorsen.

Ikke desto mindre er svindet ved selvpluk en udfordring.

"Det er ikke uden problemer med selvpluk. De er ikke så gode til at plukke rent. De hopper rundt i rækkerne. Der er et lidt større spild."

Når man kører af motorvejen mod København nord for Køge, ved lille Skensved, kører man blot få km og så er der jordbærskilte og henvisning til en græsplet med parkering ved siden af Ventegodtgaard. Ejerne forsøger at komme så tæt på forbrugerne som muligt.

Selvpluk er en af metoderne, og selvom det kun udgør omtrent fem procent af omsætningen, så er det dét værd. Man sparer den omkostningstunge timeløn til bærplukkerne - der blandt andet kommer fra Litauen - og så lander pengene på bankkontoen med det samme. Hos supermarkederne kan der gå månedsvis, før pengene kommer.

"Hvis man kan styre det ordentligt, så er det en nem måde at få høstet jordbærene på, for der er meget arbejde i at styre jordbærplukkerne. Det er et kæmpe arbejde med så mange ansatte," siger Jens Thorsen, som opdaterer deres facebookside med information til selvplukkerne.

En anden metode til at komme tættere forbrugerne at sælge direkte til detailhandelen. Hver dag kører de ind til København med jordbær til forskellige detailkæder. De sælges som lokale fødevarer, og så er de friskere end jordbær, der skal forbi et centrallager først. Ventegodtgaard har dog en størrelse hvor de også sælger til et salgsselskab - som Jens Thorsen understreger, at de er glade for at samarbejde med.

Økologien giver ekstra omkostninger

Siden 1990 har Ventegodtgaard været økologisk drevet. Det gør, at omkostningerne er større. Ukrudtet skal fjernes med radrenser, men også manuelt med hakker ned gennem rækkerne. Nogle gange har de været ude at fjerne ukrudt så tidligt som februar.

Det giver en bedre salgspris, men Jens Thorsen mener dog ikke, at de helt får den pris, som det ekstra arbejde burde berettige.

Der er også en udfordring med svampesygdomme. Her er det vigtigt at vælge robuste sorter, forklarer Jens Thorsen. På Ventegodtgaard er de glade for sorten honey eye.

Foruden jordbær har Ventegodtgaard forskellig anden grøntsagsproduktion og producerer også egen æblemost.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle