Markeds- kræfterne får friere spil

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel fremlagde i denne uge i Europa-Parlamentets Landbrugsudvalg sit "helbredstjek" af EU's fælles landbrugspolitik.

Det var startskuddet til en hektisk periode. I næste uge er det ministrene som får en præsentation af kommissæren, og om to uger har Fischer Boel inviteret repræsentanter for interesseorganisationer (landmænd, miljøfolk, forbrugere med mere) for også at indvie dem i sine tanker.

På baggrund af diskussionerne vil hun så i maj 2008 fremlægge konkrete forslag.

Af større betydning

Jeg synes, at især to elementer får stor betydning:

l 1. Tilgangen til markedspolitikken, det vil sige de instrumenter som forsøger at regulere prisudviklingen i EU.

Som bekendt vil Mariann Fischer Boel afskaffe mælkekvoterne, og hun har klart antydet, at kvoter (og koblede præmier) i sektorer som kartoffelstivelse skal afvikles. Hun har klart fremhævet, at EU's eksportstøtte vil blive afviklet fra 2013. Kommissæren foreslår også at begrænse muligheden for intervention af korn til brødhvede.

Når det ses i sammenhæng med, at mulighederne for intervention af mejeriprodukter og kød er blevet stærkt begrænset de senere år, er det et klart signal om, at markedskræfterne vil få langt friere spil i landbrugspolitikken. Det hænger også sammen med udvidelsen af EU. Mens det i det oprindelige EU med seks lande nok gav mening at tilstræbe fælles priser i hele området, så er det vanskeligt at forestille sig, selv med et fælles marked, at man kan operere med de samme priser fra Finland til Portugal og fra Irland til Rumænien uden at tage hensyn til lokale forhold.

Den store diskussion om intervention af majs, som blev udløst af overskudsproduktion i Ungarn, understreger denne pointe.

l 2. Den fremtidige udformning af præmierettighederne. Det er et særdeles følsomt emne, fordi enhver ændring i realiteten betyder en omfordeling af de nuværende præmier mellem landmænd.

Men her er Fischer Boel klokkeklar om perspektiverne. Ifølge kommissæren kan præmier på sigt ikke begrundes på historisk produktion, og derfor synes det fornuftigt at bevæge sig mod en system med mere udjævnede, det vil sige ensartede, præmier. Hun foreslår, at de nye medlemslande ikke behøver at overtage vores landbrugspolitik fra 2010, men at de kan fastholde deres nuværende forenklede model, hvor alle hektarer får samme støtte frem til 2013.

Der er tale om en særdeles vanskelig diskussion, men også en nødvendig diskussion for tiden efter 2013.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle