Medicinsø spreder frygt for resistens

Der bliver produceret rigtig meget antibiotika i det sydlige Indien. Men forureningen fra medicinalindustrien skaber frygt for resistente bakterier.

Indiske prinser badede for århundreder siden i den kølige Kazhipally-sø i Indien. I dag vil ikke engang de fattigste landsbyboere i Indiens bagende syd gå i det skummende vand.

En kort køretur derfra ligger den travle hovedstad for Indiens producenter af antibiotika. Herfra kommer store dele af verdens billige medicin.

Men aktivister, forskere og visse ansatte fra medicinalvirksomhederne advarer. De mener, at de flere end 300 medicinalfirmaer kombineret med et slapt tilsyn og utilstrækkelig behandling af vand har forurenet Kazhipally-søen med antibiotika.

De frygter, søen er blevet til en gigantisk petriskål for superbakterier, der ikke længere lader sig slå ihjel af antibiotika.

-Resistente bakterier formerer sig her, og det kommer til at påvirke hele verden, siger Kishan Rao, der er læge og aktivist til nyhedsbureauet Reuters. I mere end to årtier har han arbejdet i industrizonen Patancheru, hvor mange medicinalvirksomheder har hovedsæde.

Stigningen i "superbakterier", der er resistente overfor medicin er en voksende trussel mod moderne medicin og behandling.

Alene i USA er bakterier, der er blevet modstandsdygtige overfor antibiotika, skyld i to millioner alvorlige infektioner og 23.000 dødsfald om året.

Medarbejdere fra forskellige fabrikker i Pantancheru leder ofte ulovligt ubehandlet kemisk spildevand ud om natten.
Det fortæller knap et dusin anonyme nuværende og tidligere medarbejdere fra medicinalvirksomheder i Pantancheru til Reuters, der ikke har kunnet verificere beskyldningerne.

Lægemiddelproducenter i området siger, at de følger de lokale miljøregler.

Den nationale og lokale regering er ikke enige om problemets størrelse. Mens Det Centrale Kontrolråd i New Delhi kalder området for "kritisk forurenet", lyder det på delstatsniveau, at situationen er forbedret.

Forskere fra Göteborgs Universitet har fundet meget høje niveauer af medicinforurening i og omkring Kazhipally-søen sammen med antibiotikaresistente gener.

FN's medlemslande har for første gang forpligtet sig til at forsøge at tackle truslen om den sigende resistens mod superbakterier.

13 af de ledende medicinalfabrikker i området lovede sidste uge at få styr på forureningen fra fabrikker, der laver antibiotika.

Hidtil har der især været fokus på overforbrug af medicin hos mennesker og i landbruget.
Men "forurening fra fabrikker, der producerer antibiotika, er den tredjestørste faktor, der forårsager resistens", siger en bestyrelsesformand i et af verdens største medicinalvirksomheder til Reuters.

/ritzau/Reuters/

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle