Merrild: Vi skal gøre op med de selvbestaltede mad-eksperter

"Vi skal have fornuften tilbage i debatten om danskernes sundhed. Her kan L&F blive en vigtig stemme", siger Martin Merrild i en kommentar til sundhedsdebatten.

"Sund mad er afgørende for vores sundhed. Elementær viden. Men åbenbart svært at efterleve for mange af os, hvilket den ofte hede debat om mad, kostvaner og sundhed i medierne viser. Der går jo næsten ikke en uge, uden en ny forsker kommer med en ny advarsel. Så er mælk og kød farligt – og så må man ikke spise kartofler", siger Martin Merrild i sit ugentlige Nyt fra Formandskabet.

"Den debat har landmænd og fødevarevirksomheder både ret og pligt til at blande sig i. Det er jo os, der producerer den mad, som både kan gøre danskerne syge og raske. Vi har været aktive i hele kost-debatten i årtier, både som virksomheder og som repræsentanter for fødevareerhvervet. Flere generationer er blevet opdraget med Karolinepigernes opskrifter, og vi er i dag bl.a. aktive med Madskoler, Seks om dagen og masser af opskrifter og gode råd på vores meget succesrige hjemmeside voresmad.dk.

Men L&F skal som erhvervsorganisation være endnu mere modig. Vi skal diskutere meget mere end rammevilkår for produktionen. Vi skal blande os i den brede sundhedsdebat også. Hvilken mad skal vi tilbyde vores ældre? Hvordan forebygger vi bedst livsstilssygdomme? Og hvordan sikrer vi, at selvbestaltede eksperter ikke tager magten i sundhedsdebatten, så eksempelvis både kød og mælk pludseligt bliver stemplet som farligt?

Vi skal tage del i debatten, både fordi vi har legitimiteten til det, men også fordi det giver mening at vise L&F som en organisation, der ønsker at præge hele det danske samfund. Vi skal fortælle, hvordan danske kvalitetsfødevarer kan gøre os alle mere sunde, og hvordan vores virksomheder hver dag arbejder på at udvikle nye, spændende produkter, der kan gavne sundheden.

L&F-direktør i offensiv

Karen Hækkerup har allerede taget effektivt hul på debatten. I en artikel i BT og flere indslag i Danmarks Radio har Karen bedt ”eliten tage en slapper”, og ikke blive ved med at tale ned til folk. Det gælder både konkret med det populære Nøglehulsmærke, der nu ikke længere må udpege de mest ”sunde” spegepølser. Og det gælder i den brede sundhedsdiskussion, hvor almindelige mennesker bliver mere forvirrede end vejledt af de mange kostråd, der flyver rundt. Man gør det så svært at leve sundt, at mange mennesker står af, siger Karen Hækkerup, der efterlyser et opgør med eliten og den såkaldte ”spelt-bevægelse”.

Fornuftens stemme

De tørre tal viser, at der er brug for dette opgør. En analyse fra L&F dokumenterer, at danskerne bliver federe og federe, og at sundhedsudgifterne fortsat stiger - ligesom antallet af danskere i risikogruppen for at udvikle diabetes. Her er sunde danske fødevarer en del af løsningen. Det er den fortælling, vi skal have udbredt. Hvis L&F kan blive fornuftens stemme i et virvar af råd og forbud, så har vi gavnet både vores eget erhverv og danskernes sundhed," siger Martin Merrild.

Emneord

l&f , fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle