Samsø er forbillede for ny opkøbsfond

Grønne organisationer vil opkøbe landbrug og bortforpagte til økologer. Forbilledet er Samsø Økojord, der varmer op til anden investeringsrunde.

Køb en aktie til 25.000 kr. I får en til to procent i afkast.

Normale investorer ville fnyse, hvis de fik lagt sådan et prospekt foran sig, men ikke desto mindre er det skitsen for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, som Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening søsætter næste år. De to organisationer skyder startkapitalen på 300.000 kr. ind, og til marts ventes fonden at udstede aktier for de restende knap 100 mio. kr. Fonden skal købe og bortforpagte jord til økologer.

Er det ikke drømmeri at kunne tiltrække så mange millioner?

Nej, lyder det fra Samsø, hvor lokale står bag Samsø Økojord A/S. Det en frivilligfond, der er et forbillede for den kommende, nationale fond. Tidligere i år lykkedes det samsingene at hente godt tre millioner kroner, så fonden kunne købe landbruget Yduns Have på 14,5 hektar.

»Vi har købt en gård uden at have realkredit ind over. Det er helt fantastisk,« siger Niels Nørskov, direktør for Samsø Økojord A/S.

På grund af lovgivningen måtte en aktie mindst koste 100.000 kr. Forrentningen er angivet til en til to procent.

»Vores investorer ved godt, at det er ikke er for at få et afkast, - det er for at gøre en forskel,« siger direktøren, der selv bor i Aarhus og arbejder frivilligt.

Private med formue

En gruppe investorer fra Skanderborg skød sammen 700.000 kr. ind i selskabet.

»Det er privatpersoner med en mellem til større privat formue, som investerer bæredygtigt. Meget mere ved vi ikke,« siger Niels Nørskov.

Andre investorer er fritidssamsinge - altså nogle, der har et fritidshus på øen. Enkelte investorer har ingen relation til øen, men synes, visionen om en økoklynge på Samsø er en god ide.

Faktisk måtte selskabet melde udsolgt i første investeringrunde. Lige nu er der knap en mio. kr. på en uforpligtende venteliste.

De penge kan skydes ind næste år, hvor 12-13 mio. kr. efter planen skal hentes ind til at købe en gård til mælkeproduktion, etablere gårdmejeri og købe tillægsjord til det første landbrug Yduns Have. Sideløbende er - med fondsmidler - etableret et slagtehus på øen.

Kim Qvist, bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening, tror på den nationale fond.

»Hvis de på Samsø, hvor der bor 3.500 mennesker, kan hente tre millioner kroner, hvad kan vi så ikke få det til på landsplan?,« siger Kim Qvist.

Han håber også, at fonde og virksomheder vil skyde penge ind som led i deres strategi for at vise samfundsansvar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle