Svineproducent betaler mere i PSO-afgift end for strømmen

I juli betalte Sven Agergaard dobbelt så meget i PSO-afgift som for strøm – og nu stiger afgiften igen.

»Det er grotesk, at man skal betale mere i støtte til vindmøllestrøm, end man betaler for den strøm, man bruger.«

Det mener svineproducent Sven Agergaard, der hentyder til PSO-afgiften, der finansierer forskellen mellem markedsprisen på strøm og strøm lavet af vedvarende energi.

I juli viser Sven Agergaards regning, at hver gang han bruget en kWh, var den rene el-pris 10 øre, mens 21,8 øre gik til PSO-afgift. Energinet har nu varslet, at PSO’en stiger yderligere i fjerde kvartal til 25 øre pr. kWh, mens gennemsnitsprisen for strøm forventes at være 17,8 øre pr. kWh.

»Med min produktion vil det koste 127.500 kr. årligt i PSO-afgift. Fremover bliver det endnu mere, fordi jeg laver et gyllekølingsanlæg, der erstatter træpillefyret med en varmepumpe, der bruger strøm,« siger han.

Den energiforbedring resulterer paradoksalt nok i, at han skal betale endnu mere PSO-afgift.

Sven Agergaard ærgrer sig, fordi det er en dansk særbyrde.

»Når strømprisen falder, er mine tyske kolleger bedre stillet end jeg, fordi de sparer penge til strøm, mens min PSO-afgift stiger,« siger han.

Og det er ikke kun den PSO-afgift, han betaler på bedriften, der rammer ham. Slagteriet og foderstoffen påvirkes også, og det påvirker den pris, han betaler for foder, og det han får for sine grise.

4 mio. kr. for DLG

Hos DLG bevirker den nye stigning i PSO-afgiften en merudgift på 4 mio. kr., påpeger vicekoncerndirektør Vagn Hundebøll.

»Det er 7-8 procent af vores elregning, og det betyder, at danske landmænd kommer til at betale 4 mio. kr. mere for deres foder,« siger han.

DLG har også foderfabrikker i Tyskland, men ønsker samtidig at bevare job i Danmark.

L&F: Uholdbart

Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, kalder situationen for uholdbar, fordi PSO-afgiften er steget meget mere end ventet.

»Samlet set koster det fødevareklyngen over 700 mio. kr. årligt,« siger han.

Landbrug & Fødevarer har flere gange i den forgangne uge rejst problemet over for ministre.

»Vi mener, PSO-afgiften skal afskaffes, og at merudgiften skal på finansloven, hvor man kan prioritere, hvor meget man vil bruge på grøn energi, skoler og sygehuse. Sådan gør man i mange andre lande,« siger han.

PSO i politisk fokus

Thomas Danielsen, energiordfører for Venstre, peger på, at Venstre har fokus på ikke at tage nye initiativer, der koster på PSO’en.

»Vi har konstant fokus på, at det ikke skal koste mere, og hvis vi ikke allerede havde taget initiativ til at nedsætte den, havde den været endnu højere,« siger han.

Selv om man ikke ved, om EU vil godkende PSO-afgiften efter 2016, tvivler han stærkt på, at tilskud til grøn energi kommer på finansloven. Han tror mere på, at PSO-afgiften forlænges.

»Det vil være meget omfangsrigt, hvis alle de milliarder, det drejer sig om, skal findes der,« siger han.

Faktaboks

PSO-afgiften

  • PSO-afgiften skal fremme miljøvenlig el-produktion (produktion fra vind og biomasse) samt forskning og udvikling inden for el-området
  • Energinet regner med at opkræve 7,3 mia. kr. i pso-afgift i år

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle