Årets vinder af Skyd Høsten dyrker historien i området

Vinderen af årets Skyd Høsten-konkurrence blev Lone Seeberg, der sammen med sin mand, Jens Bagge, driver landbrug, gårdbutik og museum på en bedrift, der har været i Jens Bagges familie siden 1700-tallet.

Vinderen af Skyd Høsten 2023 blev Lone Seeberg, der fangede en mejetærsker i færd med at hive vårbyggen hjem. Trofæet er endnu et stykke historie til bedriften, der har været i Jens Bagges familie siden 1700-tallet, og hvor netop historien fylder en hel del. I baggrunden af billedet ses foreksempel en lille høj med en gruppe træer. Højen er Tremhøj, som er en gravhøj fra bronzealderen. Den sidste af områdets i alt 34 gravhøje, som stadig er bevaret. For Jens Bagge, der er ottende generation på bedriften, betyder det meget at være en del af historien i lige præcis det område, nord for Horsens by nær Horsens Fjord.

- For mig er det ikke tilfældigt, at det er her, vi bor. Ikke kun for at dyrke jorden, som har været i familien i mange generationer, men også for at have et liv. Et liv som er dejligt, og det har vi lige præcis på denne her plet. Det er et sted som både har min livshistorie og min families historie, og jeg kunne ikke drømme om et bedre sted, siger Jens Bagge.

En særlig plet

Familielandbruget, som bliver drevet ved siden af to fuldstidsjobs, deler matrikel med et museum som Jens Bagge har fyldt med fund fra området. Fund, som han selv har gjort, siden han var en lille dreng. Jens Bagges interesse for området er nært relateret til hans interesse for arkæologi.

- Det er også grunden til, at jeg finder arkæologi spændende. I flere tusind år har folk haft det sådan på den plet. Der har menneskene gerne villet bo. Bronzealderfolkene har lagt gravhøjen, hvor der var udsigt over Horsens Fjord. Så kunne man også fra vandet se, at dér herskede en vigtig bronzealderfamilie.

Produktionslandmand

Men selv om Jens Bagge har en stor interesse for de historiske aspekter af området, og kan blive opslugt af de fund han gør, er det stadig vigtigt for ham, at jorden dyrkes på en produktiv måde, fortæller han.

- Jeg opfatter mig selv som en produktionslandmand. Jeg gør meget ud af at få mest muligt ud af jorden. Det er lidt lige meget, om man er stor eller lille, jorden kan give det samme, og det prøver jeg at få den til.

Til familielandbruget hører der 70 hektar, hvor familien i år kunne høste hvede og vårbyg. Det var formentlig ikke den nemmeste høst, der har været på bedriften, men Jens Bagge fortæller, at den nok er meget typisk for året.

- Jeg tror, at det minder meget om gennemsnittet af dansk landbrug, sådan at hveden gav rigtig fint, men spildte et par ton under stormen. Byggen var faktisk nogenlunde okay under de betingelser, som alle havde. En høst der var under middel, men ikke så slemt som det kunne have været.

Livssporet på bedriften

Høstbilledet blev taget af Jens Bagges hustru Lone Seeberg. Billedet blev endda taget på Jens Bagges fødselsdag som, traditionen tro, blev brugt, på at høste. Mens Jens Bagge bruger tiden på at arbejde i marken, er det Lone Seebergs rolle at dokumentere livets gang på bedriften. En rolle, som hun selv finder glæde og værdi i.

- Jeg er jo den, der går rundt og tager billeder af alt det vi laver derhjemme. Uanset om det er grøntsager, eller høst. Jeg kan godt lide at dokumentere vores historie. For mig er det et livsspor og minder og måder at huske det, vi har lavet, på, fortæller Lone Seeberg.

Emneord

Skyd Høsten 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle