Økoformand: Myten om at økologi skader klimaet skal aflives

Der er solidt fagligt belæg for, at økologi er et fornuftigt klimavirkemiddel, lyder det fra Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i L&F, som torsdag holder årsmøde ved Kolding.

Økologi skader ikke klimaet.

Sådan lød det torsdag formiddag på årsmødet i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer fra formand Hans Erik Jørgensen, da han aflagde sin beretning. 

Årsmødet er i år placeret på erhvervsskolen Hansenberg ved Kolding.

Fra Hans Erik Jørgensen lød det, at økologi og klima desværre gennem længere tid har været talt ned af nogle parter.

- Så meget at både forbrugerne og måske nogle af os selv ikke altid helt har vidst, hvad vi skal mene. Er økologi nu også godt for klimaet? Men som Julie Henriksen fra Innovationscentret skriver i et læserbrev i Information: Afliv myten om, at økologi skader klimaet. Det var dog dejligt brølt fra hende, lød det fra Hans Erik Jørgensen.

Debatindlægget han henviser til er fra april 2023, hvor chefkonsulent og teamleder for klima og natur i Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Julie Cherono Schmidt Henriksen, skriver, at det er en myte, at økologisk landbrug er mere klimabelastende end konventionelt landbrug, og det hænger ved fra en tid, hvor man alene så på, at økologen skulle bruge mere plads til at dyrke sine afgrøder, end den konventionelle landmand. 

Opgør man udledningen pr. hektar, så er klimabelastningen lavere, når det kommer til økologien, lyder det i indlægget, hvor der henvises til forskning fra Aarhus Universitet.

Fra Hans Erik Jørgensen lød det i beretningen, at der er solidt fagligt belæg for, at økologi er et fornuftigt klimavirkemiddel. 

- Flere større nationale og internationale forskningsrapporter slår det fast. Og Seges har netop udgivet en rapport om klimavirkemidler – hvor økologi er et af dem.  Økologi står stærkt i kampen om et klimaneutralt landbrug, sagde han.

Han forklarede, at det blandt andet skyldes økologernes fokus på kulstoflagring i jorden, alsidige sædskifter- der holder på næringsstofferne, at økologerne ikke bruger kunstgødning og pesticider, det generelle lave gødningsniveau og det faktum, at økologerne ikke har ikke har så mange husdyr per hektar.

- Så vi skal bare ranke ryggen, og tro på det vi laver. Tage al den nye viden til os - blive bedre og reducere vores CO2-aftryk. Men vi skal også huske på, at bæredygtig produktion er mere, end at vi får reduceret vores CO2-udledning. Det økologiske fødevaresystem har mere at byde på, når det gælder om at favne flere at de kritiske faktorer og værne om klodens planetære grænser, sagde Hans Erik Jørgensen og nævnte blandt biodiversitet. 

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle