Økologer roser fødevareforlig med ’småskala-pakke’

Det nye fødevareforlig lægger op til forenkling og bedre rammer for de små fødevarevirksomheder. Det møder stor ros og anerkendelse i Økologisk Landsforening.

En ny ’småskalapakke’ i fødevareforlig 4, som blev præsenteret i dag, kan gavne innovativ produktion og lokal fødevarehandel.

Det vurderer Økologisk Landsforening, som roser fødevareforliget. Her vurderer man, at ’småskalapakken’ i aftalen vil kunne gøre det lettere for små, innovative producenter og virksomheder at komme på markedet med deres produkter .

Skyhøje udgifter til kontrol

»De nuværende regler betyder for eksempel, at en producent, der har 200 høns, hvor æggene sælges i en gårdbutik, har 200 gange højere kontrolomkostninger pr. æg end en producent med 40.000 høns,« siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening (ØL)

»Jeg håber, at småskalapakken kan være med til at forenkle lokal fødevarehandel og produktion«.

Baner vej for unge

Småskalapakken kan få også positiv betydning for fødevareproducenter, der har egen forarbejdning eller salg direkte fra gården.

Dermed vil forliget kunne skabe grundlag for nye fødevareproducenter i landdistrikterne, skønner ØL.

»I en tid, hvor et gennemsnitligt produktionslandbrug koster tocifrede millionbeløb, er mindre produktioner med højere lønsomhed ofte en vej ind i erhvervet for nye fødevareproducenter. Det er vores håb, at en småskalapakke også kan skabe bedre rammer for, at der kan komme nye og unge kræfter ind i landbruget, fordi de kan skabe en fødevarevirksomhed på en ny måde,« siger Per Kølster.

Faktaboks

 

Fødevareforlig 4, som i dag er indgået af regeringen og Folketingets øvrige partier, indeholder fire hovedområder.

1. Nyt koncept for kontrol og vejledning,

2. Udvikling af datadrevet kontrol og digitale selvhjælpsværktøjer,

3. Mikrobiologisk fødevaresikkerhed og styrket beredskab og

4. Indsats over for ulovlig import, brodne kar, svindel og ulovlig nethandel.

I forligsteksten hedder det blandt andet:

 

»I forligsperioden ønskes det at skabe forenkling og bedre rammer for de små fødevarevirksomheder, som blandt andet imødekommer nye fødevaretrends.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle