Chefstrateg: Kan vi overhovedet regne med nøgletallene?

Mens politikerne forhandler aftale frem mod 2025, stiller Nykredits chefstrateg spørgsmålstegn ved, om hele grundlaget er forkert.

Christiansborg nærmest skælver, mens landets politikere lægger arm om, hvordan 2025-planen skal skrues sammen.

Men hvad nu, hvis alle de tal, der ligger til grund for forhandlingerne, faktisk slet ikke er retvisende?

Spørgsmålet stillede Nykredits chefstrateg Klaus Dalsgaard, da han holdt oplæg på LandbrugsMediernes konference Vækst16 i Randers fredag.

»Nøgletallene siger, at det går skidt. Vi mangler vækst i Danmark og halter bagefter euro-området. Men når vi og mine medarbejdere kommer ud i landet, så går det altså slet ikke så skidt,« sagde han.

Fem ting du bør vide om denne store discharveMaskiner 17. november · 10:55

»En hel milliard mennesker får en ny adfærd med deleøkonomi, der ikke passer ind i den måde, vi konstruerer vores BNP-grafer. Hvis man booker overnatning via AirBnB eller får et lift via GoMore, i stedet for at købe et hotelværelse eller køre i tog eller bil, så tæller det ikke med i BNP, men giver den samme ydelse. Det udfordrer i stigende grad vores nøgletal,« lød det.

Dermed kan politikernes forhandlinger reelt være formålsløse, mener chefstrategen.

»Hvad nu, hvis hele grundlaget i den DJØF-øvelse, som 2025-planen er, er fuldstændig galt? Man har måske en illusion om, at man kan styre noget præcist og finde 200 mio. til noget bestemt, men måske er virkeligheden slet ikke sådan,« sagde han og tilføjede:

»Teknologierne gør, at det kan se helt anderledes ud. Den traditionelle måde at tænke økonomi på bliver udfordret i de kommende år.«

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu