’At være forpagter giver en fantastisk frihed’

Af Henning Laen Sørensen

Martin Lambert Pedersen er 34 år og stammer Varnæs ved Aabenraa, hvor hans far havde en ejendom på 100 ha og 300 søer plus slagtesvin.

Martin er uddannet på Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus som agrarøkonom. I 2008 deltog han i LandbrugsMediernes konkurrence i modul 3 om at blive kåret som Fremtidens Landmand, og han vandt inden for kategorien Svineproduktion. Årets efter blev han agrarøkonom.

I opgaven beskrev han nøje strategier, ledelse samt fremtidsscenarier. Hans plan var sammen med sin far at udvide produktionen til 1.200 søer med salg af grise ved 30 kg. I 2008 blev ansøgningen sendt ind. Tilladelsen trak ud til 2013 og blev aldrig til noget. Det skyldtes også, at finanskrisen kradsede, det var sværere at få finansieret projektet, og så det blev skrinlagt igen. I dag er Martin glad for, at projektet ikke blev til noget, fordi den økonomiske situation så i dag ville være meget svær.

I 2012 forsøgte man så at købe en en naboejendom fra en 72-årig nabo, der ikke havde nogen arvinger, men det lykkedes ikke. Og så pludselig hørte Martin, at naboen havde solgt til en tysk erhvervsmand. Og så gik det stærkt.

Enden på det blev, at Martin lejede jord og ejendom på 180 ha og 3.000 slagtesvin. Og det blev overtaget i 2013. Undervejs kom skolekammeraten Jens med på vognen, og Dynagro Svineproduktion og Dynagro Markbrug blev dannet.

Den tyske investor opkøbte på Dynagros anbefaling yderligere 2 gårde, som Dynagro så har lejet. Jorden er forpagtet, og bygninger og inventar lejet. Besætningen ejer Dynagro selv. Martin er tilfreds som forpagter frem for at være ejer:

»Jeg ser det som fantastisk fordel. Vi har en aftale om fast pris for en ti-årig periode, og det giver os en fantastisk frihed«, siger Martin Lambert Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle