13 foreninger svigtede deltidslandsmøde på Axelborg

Næsten en tredjedel af L&Fs 41 lokalforeninger har ingen repræsentanter for deltidslandbruget. De får nu en direkte henvendelse fra de regionale deltidsfolk.

Det er uforståeligt og skuffende, at 13 af Landbrug & Fødevarers 41 lokale foreninger ikke har udpeget repræsentanter for deltidslandbruget, som kan deltage i Landbrug & Fødevarers deltidsarbejde og de to halvårlige landsmøder.

Det sagde Klaus Høeg, der repræsenterer deltidslandmændene i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, efter fredagens deltidslandsmøde på Axelborg.

Han vil nu sørge for, at de passive foreninger bliver afæsket en forklaring.

»Vi er enige om at tage kontakt til foreningerne. Så får vi løst det én gang for alle, så vi forhåbentlig er med alle sammen næste gang, vi holder landsmøde,« sagde Klaus Høeg.

For passive deltidslandmænd

Men det var ikke kun de udeblevne, som fik af krabasken på deltidslandsmødet.

Under evalueringen af de to første år i den nye struktur på deltidsområdet efterlyste viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt flere input fra baglandet til politikudvikling på deltidsområdet.

»Vi skal være politikformulerende. I går havde vi landsformandsmøde på Axelborg - i den kreds er vi vant til, at formændene, også mellem møderne, er aktive med at fortælle om problemer, og komme med idéer til politikudvikling. Men det er svært at få tilbagemeldinger fra jer - det har jeg savnet lidt,« sagde Lars Hvidtfeldt.

»Jeg får ikke ret mange mails fra jer mellem de halvårlige møder. Skriv, hvis I har en sag,« opfordrede han.

Som et fly i sidevind

Klaus Høeg var inde på samme problematik, som betyder, at han af og til føler, han fægter i blinde, når han skal repræsentere deltidslandbruget i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse.

»Det har været to spændende år. Men deltidssegmentet stritter i alle retninger, så det har også været svært,« sagde Klaus Høeg.

»Det er faktisk lettere at lande et fly i strid sidevind end at være deltidslandmændenes repræsentant i Landbrug & Fødevarer,« sagde den tidligere pilot og luftkaptajn i SAS.

Efterlyste en plan

En deltager i landsmødet, Martin, efterlyste mere debat og ejerskab til løsninger.

»De bedste ledere er dem, der får alle til at arbejde motiveret,« sagde han med noget, der kunne lyde som en kritik af Klaus Høeg.

»Vi skal være enige om retningen, opstille en prioriteret ønskeliste. Uden en plan sejler vi,« sagde han.

Der kom dog ikke nogen opskrift, da Klaus Høeg senere efterlyste konkrete forslag til, hvordan han kunne opfylde ønskerne. En anden mente da også omvendt, at deltidskredsen burde ’gribe i egen barm’ og bakke Klaus Høeg mere op i arbejdet med at repræsentere deltidslandbruget.

Tid til debat

Evalueringen af deltidsarbejdet får den konkrete konsekvens, at valget af deltidsrepræsentant bliver flyttet til efteråret, så det er mere i takt med andre valg i Landbrug & Fødevarer.

Desuden bliver de halvårlige deltidslandsmøder forlænget til daglange møder, så der er tid til debat.

»Vi løber altid ind i problemet med, at der mangler tid til debat. Derfor har vi allerede nu uformelle netværksmøder om formiddagen for alle særligt interesseerede,« forklarede Klaus Høeg.

»Men det er efterhånden stort set alle, der deltager i dem. Så giver det mere mening, at selve deltidslandsmøderne bliver et heldagsmøde ligesom Landbrug & Fødevarers landsformandsmøder.«

Der bliver fortsat ikke tale om deltidslandsmøder på lørdage, bl.a. af hensyn til Landbrug & Fødevarers ansatte, som ifølge Lars Hvidtfeldt i forvejen stiller op til meget weekendarbejde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle