20 millioner på vej til plantebaserede kostprojekter

Plantebaserede fødevarer skal blive en dansk styrkeposition de kommende år. Derfor afsætter regeringen og dens støttepartier 20 millioner kroner til økologiske, plantebaserede projekter.

Efterspørgslen på quinoa, kikærter og linser er stor - og potentialet er enormt. Derfor har regeringen og dens støttepartier nu afsat 20 mio. kr. over fire år til at støtte projekter om økologiske, plantebaserede fødevarer.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Fødevareminister Rasmus Prehns ambition er, at Danmark skal være absolut verdensførende de kommende år.

"Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer", siger fødevareminister Rasmus Prehn og tilføjer:

"Danmark er helt i front på det økologiske område, og det kan vi udnytte til at udvikle de plantebaserede fødevarer. Samspillet er med til at sikre, at der ud over klima også leveres på andre vigtige bæredygtighedsparametre og samfundsgoder".

Alle kan søge

De 20 millioner udmøntes via en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug, som alle kvalificerede ansøgere frit kan søge.

Det er tanken, at puljen skal støtte projekter, der styrker f.eks. dyrkningen af de plantebaserede fødevarer, vidensgrundlaget om ernæringen eller eksporten af plantebaserede fødevarer til andre lande. 

"Vi er enige i, at plantebaseret kost også skal være en af vores styrkepositioner i fremtiden. Vi har selv en række indsatser på det område, for der er brug for at styrke værdikæderne, så landmændene kan planlægge deres produktion og have tryghed, når det kommer til afsætning", siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen og tilføjer:

"Det er fornuftigt, at der sættes penge af, så det offentlige kan være med til at understøtte en grøn omstilling gennem positive incitamenter. På den måde skaber vi en bæredygtig omstilling, og bringer de økologiske styrkepositioner som biodiversitet og miljø, i spil. Samtidig understøtter det regeringens og støttepartiernes mål om at fordoble det økologiske areal, forbruget og eksporten i 2030", siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle