29-årige Jesper Toft Bitsch passer gladeligt sine 170 malkekøer, men gider ikke surt slid

Jesper Toft Bitsch lader gennemarbejdede forretningsplaner og budgetter sikre sin økonomi - og dermed også sin fritid, som der skal være plads til ved siden af landbruget.

Det var faktisk hans svigerfar, som viste ham salgsannoncen.

Den dengang 27-årige Jesper Toft Bitsch gik i 2017 som nyuddannet agrarøkonom og drømte om at skifte stillingen som fodermester ud med en underskrift på eget skøde. I første omgang glippede den drøm, da ejendommen, hvor han arbejdede, simpelthen ville blive for dyr at overtage.

Men skuffelsen varede ikke længe, for den ejendom, som svigerfar foreslog, var et endnu bedre match for den unge landmand. Underskriften blev sat efter en hurtig handel med tilskud fra Vækstfonden, og nu har Jesper Toft Bitsch drevet økologiske Sdr. Troelstrup ved Herning med 170 sortbrogede malkekøer plus opdræt i lidt over to år.

"Det har været drømmen, siden jeg var helt lille. Forstå mig ret, vi skal tjene penge, men det er ikke for pengene, jeg gør det. Det er for resultatet. Jeg kan godt lide en udfordring, og når det lykkes", siger Jesper Toft Bitsch.

Mælken leveres efter nytår til Thise, og de 146 hektar markbrug drives også økologisk.

En ko-mand

Jesper Toft Bitsch har altid passet økologiske køer, og derfor var det også køer, han ville arbejde med, når han fik sit eget.

I markplanen er primært græs, som enten maskinstation eller svigerfar bliver hyret til at passe. Foderet køber de også.

"Jeg er ko-mand. Markarbejdet siger mig knap så meget", indrømmer Jesper Toft Bitsch, der til gengæld gør en dyd ud af hele tiden at være i gang med at skrue på små knapper i driften af stalden og optimere på både malkning og foderforbrug. I 2019 byggede han ny kalvestald og fik lagt sand i sengebåsene.

"Sparer man ti minutter flere steder, har man snart sparet en time", som han siger.

Vil være blandt de bedste

Jesper Toft Bitsch er også et konkurrencemenneske, som af natur hader at tabe. Som hans fodermester Daniel beskriver det i sin indstilling af Jesper til konkurrencen 'Årets unge Landmand': Jesper vil ikke bare være gennemsnitlig, men den bedste.

"Havde jeg ikke haft en ambition om at være i den bedre halvdel, havde jeg ikke etableret mig", indrømmer Jesper Toft Bitsch, da han endelig lægger lidt af den jyske ydmyghed til side.

Planen for bedriften er da også klar og godkendt i banken. En ny stald skal i løbet af efteråret give plads til 45-50 køer mere. Dermed bliver besætningen udvidet til 210 dyr. Der skal også tre malkerobotter ind, og derefter lyder drømmen måske på 300 køer, men ikke for enhver pris.

"Jeg tænker ikke i kilo mælk, men mere på bundlinjen. Selvfølgelig er kg lig med omsætning, men jeg kigger mere på restbeløbet pr. ko pr. dag", siger Jesper Toft Bitsch, der selv havde lavet mange af de budgetter og regneark, som han havde med i banken.

Faktisk ligger budgettet og nøgletal altid fremme ved computeren.

"Jeg synes faktisk, det er sjovt at lave budgetter og regneark".

Energi til mere

Men landbruget er ikke kun regneark for Jesper Toft Bitsch. Hans filosofi er, at ligesom sunde og raske køer leverer bedre, gør glade medarbejdere det også. På gården er tre ansatte, og selv om arbejdet på computeren fylder meget, tager Jesper Toft Bitsch også gerne en af de daglige malkninger, hvis der er brug for det.

For sådan er det med Jesper Toft Bitsch. Man skal kæmpe for at få ham til at tale i ental og ikke altid om, hvad ’vi’ gør, for i hans verden er gården en team-indsats, og han roser gerne både ansatte og sit gårdråd.

"Lige så meget, som jeg gerne vil have ansvaret, kan jeg godt lide at skubbe det væk en gang imellem", siger han og klør sig i skægget.

"Den der stereotyp om, at man skal arbejde i tre år uden en fridag, det vil jeg bare ikke. Det gear kan jeg ikke køre i. Jeg skal have ro til de store beslutninger og overskud til at se venner til middag på en onsdag. Nu har jeg ikke verdens største butik, men landbrug skal ikke være surt, det skal være en leg".

Den perfekte ejendom

At den første handel glippede, og at det i stedet blev Sdr. Troelstrup, der blev Jesper Toft Bitsch’s nye hjem, var dog faktisk held i uheld.

"Ejendommen er attraktiv, fordi jorden ligger lige omkring staldene, så dyrene kan gå tæt på. Derudover havde dyrene en høj sundhed med lavt celletal, produktionsresultatet var i den bedre ende, køerne var drægtige, og det lignede på ingen måde en nødlidende ejendom, da vi overtog", forklarer Jesper Toft Bitsch, der hævede ydelsen med 1.100-1.200 kg pr. ko det første år.

"Derudover bor hele min omgangskreds tæt på. Mine svigerforældre har også gård under to kilometer herfra, så den ligger godt i forhold til samarbejde om den fremtidige drift. Det er den perfekte gård", siger den unge landmand, der aldrig tager sin vielsesring af, efter han scorede og giftede sig med chefens datter, Sofie.

Men det er ikke det eneste. Også det nyrenoverede og velholdte stuehus fik stor betydning for, at parret kunne se gården som deres hjem.

"Det betyder meget, at der er ordentlige rammer for familien. Måske var staldene ikke de bedste, men jeg har ikke givet meget for dem, og så er det altså nemmere at bygge ny kostald end stuehus", siger Jesper Toft Bitsch.

Jesper Toft Bitsch er den første ud af fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand.

Faktaboks

Kandidat 01 - Jesper Toft Bitsch: 

  • 29 år 
  • Driver Sdr. Troelstrup med 170 malkekøer
  • Nomineret fordi: Jesper er et bevis på, at man med godt forarbejde (uddannelse og erfaring) og en solid forretningsplan kan skabe sig et godt liv som selvstændig.

Blå bog:

  • 2012: Uddannet landmand fra Agroskolen og Bygholm
  • 2013: Fodermester på landbrug med 500 køer
  • 2014-2016: Fodermester på Ejsingkjær med 340 øko. malkekøer
  • 2017: Uddannet agrarøkonom fra Vejlby
  • 2018: Køber egen bedrift 
  • 2019: Starter omlægning til økologi
  • 2020: Skal bygge ny kvægstald og have malkerobotter

3 gode råd:

  1. Sparring: Vær bevidst om dine egne styrker og svagheder, og hiv al den sparring ind, du kan fra både højre og venstre.
  2. Mål: Læg en plan og vær målrettet omkring, hvor du vil hen. Gå efter at opnå resultater, som du kan være stolt af os vise i banken.
  3. Økonomi: Hav styr på dine egne tal, og aflever aldrig kun en rådgivers tal og budgetter. 

5 år fra nu:

  • Ny stald: Vi skal til her i efteråret at bygge ny kvægstald og have tre malkerobotter i stedet for malkestald.
  • Thise: Fra årsskiftet leveres mælken til Thise.
  • 300 køer: Drømmen er måske at komme op på 300 køer, men størrelsen er ikke afgørende. Det vigtigste er, at vi har en sund økonomi.

Emneord

Top2 , video

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle