30.000 høns aflives: Fugleinfulenza lige syd for grænsen

Tusindvis af høns skal aflives, efter at myndigheder har fundet fugleinfluenza i en besætning lige syd for grænsen.

En besætning på 30.000 høns syd for den dansk-tyske grænse skal aflives efter fund af den farlige fugleinfluenza af typen H5N8. Det skriver Flensborg Avis.

Fundet er sket i en besætning  i Grumby ved Twedt 30 km sydøst for Flensburg.

Dermed er frygten for, at den seneste tids fund af døde fugle syd for grænsen skulle brede sig til fjerkræbranchen, nu en realitet.

Den smittede fjerkræfarm blev straks isoleret fra omverdenen, og på forbundsplan har den tyske økonomiminister Christian Schmidt (CSU)straks lørdag indkaldt til krisemøde for at komme yderligere smittefare i forkøbet.

Tidligere på ugen slog de slesvig-holstenske myndigheder alarm, efter at der blev fundet flere hundrede døde fugle i de store søer omkring Plön 120 kilometer syd for den dansk-tyske grænsen. 

Torsdag og fredag fulgte nye fund af døde fugle ved Egernførde og senest Slesvig, og der blev indført store karantæneområder, staldpligt og forbud mod at sælge fjerkræ. 

Torsdag meddelte Fødevarestyrelsen i Danmark, at der også er fundet fugleinfluenza i døde fugle i Danmark. Det drejer sig om en gruppe vilde troldælder fundet på Møn samt en enkelt troldand, der er fundet på Christiania i København. Indtil videre er der ikke fundet fugleinfluenza i besætninger på dansk jord, men med fundet lige syd for grænsen, er smittefaren rykket tættere på.

I Sønderjylland har en række fjerkræavlere allerede taget konsekvensen af fugleinfluenzaen og frivilligt valgt at isolere deres besætninger fra omverdenen, skriver Flensborg Avis.

Alle udstillinger og andre samlinger af fugle og fjerkræ er blevet forbudt med øjeblikkelig varsel. Desuden skal besætningsejere og hobbyfjerkræejere så vidt muligt holde deres fugle indendørs, fremgår det af anbefalinger fra Fødevarestyrelsen. 

"Det kan få store konsekvenser for dyrene og eksporten, hvis sygdommen bevæger sig ind i staldene. Derfor er det så vigtigt at både hobbyavlere og professionelle sikrer sig, at deres fjerkræ ikke kommer i kontakt med vilde fugle eller deres fugleklatter," siger souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse. 

Sygdommen smitter normalt ikke til mennesker. 
 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle