Afgrødemarked: Udsigten til dårligt vejr sender hvedeprisen op

Hveden stiger især på frygten for negative vejrmarkeder i Europa og Sortehavsregionen. Et panisk amerikansk oliemarked har desuden sendt WTI-olien i minus.

Vejrmarkederne i Europa begynder efterhånden at spille ind på prissætningen af hveden på globalt plan, og både indeværende- og kommende høstterminer steg pænt i både Europa og USA i går. Omend stigningerne var mest udprægede i Europa.

Det skriver Jyske Markets.

2,5 procent steg matifhveden på børsen mandag, da den sidste handel blev slået, og der er ikke lang vej op til de toppe som de respektive kontrakter satte tilbage i sommeren 2018.

Det russiske analysebureau IKAR var ude med en nedjustering af forventningen til hvedehøsten i sæsonen 2020/21 fra 79,5 mio. ton til 77,2 mio. ton. Nedjusteringen skyldes tørt og koldt vejr, hvilket har været negativt for udviklingen i afgrøderne ikke bare i Rusland, men i hele sortehavsregionen, hvor også Ukraine og Rumænien er ramt.

Analytikerne forventer stadigvæk en Russisk hvedehøst, som vil ramme det næst-højeste niveau nogensinde, men risikoen for at regnen fortsat udebliver og de negative effekter på forsyningerne af corona tager til, så vil landet hurtigt kunne stå i en situation, hvor forsyningsbalancen bliver presset.

Holder hvede hjemme for at undgå mangel

I weekenden havde de russiske hvedeeksportører forespurgt om den nuværende eksportgrænse på 7 mio. ton for andet kvartal 2020 kunne hæves til 10 mio. ton på grund af de høje indenlandske priser, men udsigten til, at vejrmarkederne kan få negativ indflydelse på produktionen i kommende sæson understøtter ikke ligefrem forespørgslen.

Mangel på hvede til befolkningen er en reel risikofaktor, som umiddelbart ikke kan ses overhørig, og virker således usandsynligt, at en sådan ”dispensation” vil blive givet.

Ligesom i sortehavsregionen, så døjer man også i Frankrig med manglende nedbør, og vejrudsigterne melder ikke om noget mærkbart skift de kommende uger.

Franske FranceAgriMer var i fredags ude med en rapport omkring hvedekonditionerne, og her vurderede man, at kun 61 procent af landets kommende høst kan klassificeres som god eller meget god. Det er de dårligste konditioner på dette tidspunkt af året i ni år.

Olie går i minus

Maj kontrakten på det amerikanske råolie-benchmark WTI udløber i dag, og prisudviklingen på kontrakten var uden historisk sammenligning, da kontrakten i løbet af aftenen gik fra positiv til negativ pris.

Den negative pris skal ses som et tegn på, at spotmarkedet i USA er gået helt i stå, i takt med raffinaderier takker nej til levering af råolie til forarbejdning.

Udsigten til at lagrene snart er fyldt til bristepunktet betyder, at ingen ønsker at tage imod levering i spotmarkedet. Brent handlede ligeledes lavere i gårsdagens handel, hvor fronten endte med at tabe knapt 8 procent.

WTI ligger i plus igen i de tidlige morgentimer tirsdag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle