Agrovi vil hjælpe COOP: Helt sort at landmænd går glip af mælkestøtte

Den nordsjællandske landboforening Agrovi vil gerne hjælpe Coop med at få forbrugernes støttekroner ud til danske mælkeproducenter. Mejeriforeningens formand, Steen Nørgaard Madsen siger, at de skal tænke sig rigtig godt om.

Coops udmelding om at ville hjælpe de trængte danske mælkeproducenter med støttemælk har vist sig at være mere besværlig end først antaget at føre ud i livet.

I sidste uge meldte mejeriforeningen ud, at de er nødt til at respektere  de vedtægter og afregningsmodeller, som de enkelte mejerivirksomheder har. Det betyder, at Mejeriforeningen ikke vil blande sig i, om mejerierne fordeler støttekronerne kun til danske landmænd eller også deler dem med deres øvrige, udenlandske andelshavere. Det ærgrer Coop, der vil sikre, at støttekroneren går til danske landmænd.

Agrovi vil hjælpe

Problematikken har nu fået landboforeningen Agrovi til tasterne.

”Det forekommer mig HELT SORT, hvis tilbuddet fra COOP og de velvillige danske forbrugere om at støtte økonomisk op om trængte danske mælkeproducenter ser ud til at strande pga. Mejeriforeningens hensynstagen til andelstanken," lyder det fra formanden Nordsjællands Landboforening/Agrovi Herdis Lindegaard Jespersen i en pressemeddelelse og hun fortsætter:

”Hvis ikke Mejeriforeningen kan finde ud af at støtten til de danske producenter kan og SKAL fordeles netoptil de danske producenter – så kan vi her i foreningen godt finde ud af at løse den opgave. Derfor har vi tilbudt Coop at hjælpe med at lave en åben og retfærdig model til fordeling af støttepengene.”

 Situationen ærgrer Herdis Lindegaard Jespersen, der har allieret sig med foreningens rådgivningsselskabs direktør Niels Peter Ravnsborg. Han er ganske enig med formanden og supplerer:

”Når vi nu mærker denne velvilje til at hjælpe dansk landbrug, så vil vi ikke sidde stille og se på at aftalen smuldrer. For os at se handler det om at finde og aftale en pragmatisk løsning, hvor de penge, som forbrugerne giver til COOP til støtte hos mælkeproducenterne fordeles til de danske landmænd. Stille og roligt og helt lavpraktisk.”

Foreningen har taget kontakt til COOPs direktør og tilbudt sin assistance. Herdis L. Jespersen pointerer:

” Vi vil gerne bane vej for denne mælkestøtte. Vi er en lokal forening med en medlemsejet rådgivning, der drives nonprofitabelt og uden at være i lommen på særlige virksomheder eller selskaber. De særhensyn, som Arla tilsyneladende føler sig bundet af – de binder ikke os. Derfor tilbyder vi vores hjælp til fordeling af støttekronerne – for den opgave SKAL løses”.

Landbrugsavisen.dk bad mejeriforeningens formand Steen Nørgaard Madsen om en kommentar på  Agrovis udspil.

"Vi kan sagtens finde ud af, at fordele pengene. Det er ikke noget problem, men vi vil ikke gøre noget der ikke respekterer virksomhedernes afregningsmodeller. Jeg tror, at Agrovi skal tænke sig rigtig godt om inden de gør noget i den her retning. Det er et rigtig stort apparat, der skal til for at håndtere det. Det apparat har mejerivirksomhederne og vi mener faktisk at de er de bedste til at klare opgaven," lyder det fra ham.

 

 

 

 

Emneord

coop , støttemælk , mælk , mælkepris

Relaterede

18. sep 00:01

Mejerier: Vil gerne hjælpe Coop - men...

Mejeriforeningen rækker hånden ud mod detailgigantens ønske om en særlig støttemælk, men afviser at blande sig i mejeriernes afregning til landmændene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle